Afbeelding

Bob Kootwijk heeft het naar zijn zin bij Nootdorp, al is het wel even wennen

sport

Editie: Week 3, Jaargang 22 |

Bob Kootwijk vertrouwt erop dat hij SV Nootdorp dit seizoen zonder al te veel problemen behoudt voor de eerste klasse. (foto: Roel van Dorsten)

NOOTDORP – SV Nootdorp presenteerde begin dit seizoen Bob Kootwijk als nieuwe trainer. De Hagenaar, in het verleden onder meer assistent-trainer bij Vitesse en ADO Den Haag, heeft het tot nu toe erg naar zijn zin op sportpark ’s Gravenhout.

Wie een blik op de ranglijst werpt, zou anders kunnen vermoeden, maar Kootwijk doet niet aan scorebordjournalistiek. “Het bevalt me heel goed. Ik ben blij om na een jaar niets doen weer op het veld te staan en heb hier een leuke jonge groep. Er is vorig seizoen aardig doorgeselecteerd in de spelersgroep. Dat betekent dat er bij aanvang van het seizoen negen nieuwe jongens moesten worden ingepast; dan weet je dat je in het begin aan elkaar moet wennen en dan worden er fouten gemaakt. Op die momenten is het het belangrijkst dat er van de fouten wordt geleerd.” Bovendien: “We hebben dit seizoen dertien wedstrijden gespeeld, waarvan er zeven in een gelijkspel geëindigd zijn. Een aantal van die punten hebben we echt binnengesleept, terwijl er ook wedstrijden waren waar we recht hadden op meer. Als je er van die zeven wedstrijden drie had gewonnen, dan sta je geen dertiende, maar zesde: zo dicht staat het op elkaar in deze poule. Verder geeft het aan dat we in die wedstrijden in ieder geval niet zijn weggespeeld.”

‘OVER DE TRAININGSOPKOMST HEB IK NIKS TE KLAGEN’
Kootwijk heeft bij Nootdorp zijn werkwijze wel wat moeten aanpassen. “Voordat ik bij Nootdorp begon, werkte ik bij ADO Den Haag en Vitesse als assistent. Daar heb je met betaalde voetballers te maken die altijd beschikbaar moeten zijn en zes tot zeven keer per week trainen. Hier werk ik met jongens die naast het voetbal een baan hebben en de trainingsmomenten moeten inplannen. Dat is weleens lastig, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik over de trainingsopkomst niets te klagen heb. Verder is het wel zo dat je qua organisatie binnen de vereniging weleens tegen zaken aanloopt, maar dat is inherent aan het werken bij een amateurclub.”
Ondanks deze verschillen is de manier waarop Kootwijk bij Nootdorp het voetbal benadert niet anders dan hij bij de betaald voetbalorganisaties gewend was. “Want je hebt een voetbalvisie en die verandert niet. Natuurlijk kun je niet verwachten dat deze jongens alles net zo makkelijk oppikken als bij die clubs het geval is, maar het is goed om te zien dat ze wel groeien.”

‘WE WILLEN NIET REAGEREN, MAAR AGEREN’
In Kootwijks voetbalvisie speelt dominant spelen een grote rol. “We proberen dan ook altijd te voetballen. We willen niet reageren, maar ageren. Dat betekent dat we aanvallend voetbal voorstaan. Dan neem je een risico en maak je ook weleens een foutje dat tot een tegengoal leidt. Dat soort foutjes moet eruit; we moeten bepaalde situaties zakelijker gaan benaderen. Een andere speelstijl is voor mij geen optie. Bij thuiswedstrijden komt er altijd aardig wat publiek en je wilt die mensen toch een leuke pot voetbal laten zien. Tot nu toe heeft dat in Nootdorp nog niet tot een overwinning geleid, maar dat is een mooi voornemen voor de tweede seizoenshelft. We gaan dus uit van een aanvallende spelopvatting, al zijn er wel situaties in een wedstrijd te bedenken waarbij we dat voor het resultaat even overboord moeten gooien.”


De oefenmeester heeft er alle vertrouwen in dat de doelstelling voor dit seizoen, handhaving in de eerste klasse, gehaald gaat worden. “In het begin moest het elftal aan elkaar wennen en ik denk dat we ons rustig veilig moeten kunnen spelen in de middenmoot. Ik ga ervan uit dat met het voetbal dat we nu spelen lukt, maar mocht het lastig worden, dan zullen we het over een andere boeg moeten gooien. Of ik volgend seizoen ook nog op de bank zit bij Nootdorp is op dit moment nog niet duidelijk, maar ik ben er in ieder geval met het bestuur over in gesprek.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12