Afbeelding

Zwemloop Delft geeft triatlonsport een duwtje

sport

Editie: Week 15, Jaargang 21 |

 

DELFT - Zwem- en waterpolovereniging d’Elft organiseert, in samenwerking met hardloopvereniging Bertus, voor de tweede keer de zwemloop d’Elft. Het evenement dat aansluit bij de nieuwe triatlontak van de zwemvereniging. Een initiatief van Ralph Westenberg.

“Ik heb op Ameland meegedaan aan de Triambla, een crosstriatlon”, legt Westenberg uit. “Ik deed daar mee aan de 1/8 triatlon omdat ik werd uitgedaagd door een vriend van me. Ik kwam totaal gesloopt over de streep, maar vond het zo ontzettend kicke! Ik had het totaal onderschat, kwam als één van de laatste binnen, maar vond het echt leuk. Toen dacht ik: We moeten bij d’Elft ook een triatlontak creëren. Ik wist dat er genoeg animo voor zou zijn. Bij WAVE, de studentenzwemvereniging, hebben ze ook triatleten en wij hebben een goede band met WAVE. Bovendien was er altijd al een aantal triatleten dat graag bij onze vereniging wilde trainen. Ons doel was dus om die gasten ook lid te laten worden van d’Elft en daarom hebben we ons aangesloten bij de Nederlandse Triatlon Bond.”
Een logisch gevolg van de differentiatie was het organiseren van een evenement. Daarvoor sloegen d’Elft en DIJC Bertus de handen ineen. Dat resulteerde vorig jaar op 4 april in de eerste Delftse Zwemloop. “38 Deelnemers stonden er die dag aan de start”, blikt Westenberg terug. “Veel meer dan we hadden verwacht. Het was een succes en we wisten meteen dat we ermee door moesten gaan.” De achterliggende gedachte was immers waterdicht. DIJC Bertus hoopte zwemmers enthousiast te maken voor de loopsport en d’Elft was op zoek naar meer animo voor hun gloednieuwe triatlontak. De samenwerking tussen de twee verenigingen houdt Westenberg ook een jaar later nog dolenthousiast. “Er komen lopers van Bertus bij ons zwemmen om te trainen voor de zwemloop en er gaan zwemmers van ons hardlopen bij Bertus met hetzelfde doel. Dat is natuurlijk prachtig. De samenwerking tussen onze verenigingen is iets waar ik heel blij mee ben. Zwemmen en hardlopen gaat namelijk heel goed samen. Bovendien kunnen we er door meer samen te werken ook voor zorgen dat Delft meer op de kaart komt te staan. Moet je nou eens kijken wat een mooie omgeving het hier in de Kerkpolder is! Hier kun je waanzinnige evenementen organiseren!”
Westenberg kijkt verder dan de zwemloop. “Het is mijn doel om hier ooit een triatlon te organiseren”, is de initiatiefnemer ambitieus. “Er is genoeg ruimte voor en er zijn ook genoeg mogelijkheden. Ik denk vaak na over hoe we dat kunnen realiseren. De transitieruimte zou dan bij Bertus kunnen. Daar is genoeg ruimte voor een wisselzone waarin alle fietsen kunnen worden gestald. Het zwemmen zou bij wijze van spreken ook in de Vaart kunnen en over het parcours kunnen we duidelijk zijn. Het is hier mooi en uitgestrekt genoeg voor een prachtige route. Waarom ik daar zoveel mee bezig ben? Als ik om me heen kijk, zie ik bijna alleen maar voetbal en dat vind ik jammer. Persoonlijk hou ik niet zo van voetbal. Er is zoveel agressiviteit. Ik vind dat het om de kinderen moet gaan. Dat ze meer sporten en dat op een leuke manier doen. Zonder allemaal drama en toestanden. Gewoon lekker bezig zijn en het beste uit jezelf halen.”
‘Alles voor de jeugd’, is dan ook de slogan van Westenberg. “Ik wil het liefst dat alle kinderen meer gaan sporten”, is hij stellig. “Kijk nou eens hoe slecht al die kinderen eten en hoeveel kinderen er overgewicht hebben. Ga toch lekker bewegen! Ik erger me ook groen en geel als ik de nieuwe reclame van McDonald’s zie, waarin zo’n vrouw tegen iedereen roept hoe vers en gezond alle producten van McDonald’s wel niet zijn. Gelul! Dat is helemaal niet vers en gezond, het is troep. Daar moeten die kinderen vanaf blijven. Ze moeten weten wat gezond en goed voor ze is en dat is in de eerste plaats genoeg beweging. Ik vind het dan ook heerlijk om te zien dat er ook nog heel veel kinderen zijn die heel graag sportief bezig zijn. Wat dat aangaat leef ik ook naar de zwemloop van dit jaar toe, als ik ze weer bezig zie. Daar geniet ik nou van.”

Die focus op kinderen zal tijdens de tweede editie van de zwemloop ook goed zichtbaar zijn. Op de zaterdag van de Delftse sportweek, op 20 april, kan er namelijk in drie verschillende categorieën worden deelgenomen. Speciaal voor kinderen van 12 tot 16 jaar wordt er gestreden over een afstand van 250 meter zwemmen en 2,5 kilometer hardlopen. Daarnaast kunnen deelnemers kiezen om, individueel of in estafettevorm, mee te doen aan de wedstrijden over 500 zwemmen en 5 kilometer hardlopen of 1000 meter zwemmen en 10 kilometer hardlopen. Inschrijven kan vooraf op www.d-elft.nl/triathlon. (MA)

Fotobijschrift:

Ralph Westenberg, Jan Hommes, Ineke van Boven en Felicie van Vree (v.l.n.r.) hebben de handen ineen geslagen voor de organisatie van de zwemloop.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12