Michel met Karel de Ooievaar.
Michel met Karel de Ooievaar.

Hoe is het nu met Michel Koreneef?

sport Hoe is het nu met?

Michel Koreneef (53) begon als 6-jarige jongen met voetballen bij DHC. Hij doorliep de hele jeugd en vertrok toen hij 18 werd naar SEP, waar hij al snel begon met training geven. Per 4 mei stopt hij hier, na maar liefst 35 jaar, mee. 

Door Frank van der Steen

Waar ben je ooit begonnen met voetballen?
Ik heb mijn hele jeugd doorgebracht bij DHC, waar ik altijd een beetje tussen het eerste en tweede team in zat. In het laatste jaar in de jeugd wilde ik eigenlijk stoppen, maar ben ik uiteindelijk door mijn vrienden bij SEP terechtgekomen. Bij SEP speelde ik nog een jaartje in de A-jeugd, waarna ik nog even in het tweede heb gespeeld en af en toe deed ik mee met het eerste. Toen heb ik twee keer een zware knieblessure gehad en ben ik gestopt met voetballen.

Wanneer ging je training geven?
Dat is eigenlijk echt vanuit mezelf gekomen, omdat ik het leuk vind om met andere mensen bezig te zijn en voor andere mensen dingen te organiseren. Toen ik net bij SEP kwam ben ik daarom gelijk begonnen met training geven aan de D-jeugd. De jeugd heeft me altijd heel erg aangesproken, ook omdat ik zelf bij DHC altijd goed opgeleid ben. Het is niet alleen de sport, in mijn ogen is het mens zijn ook heel erg belangrijk.

Welke doelgroep ligt jou het beste?
Ik heb bij SEP de dames, mini’s en veel jeugdteams van bijna alle leeftijden training mogen geven. Wat ik het mooiste vind zijn toch wel de trainingen voor de allerkleinsten op zaterdagochtend, wat ik inmiddels al 24 jaar doe. Ik probeer altijd echt in kindertaal te praten, zo heb ik het bijvoorbeeld vaak over kastelen en heb ik altijd Karel de Ooievaar bij me. Daarnaast geef ik altijd training met een fluitje, wat heel direct is maar wel heel duidelijk!

Je hebt ook nog het 4x4 schoolvoetbaltoernooi opgezet?
Ik heb dat ooit samen met de jeugdcommissie van SEP opgezet en heb het toernooi 29 jaar lang georganiseerd. Dit deed ik onder andere met René Janssen en Bram Beezemer. Ik was op dat moment een cursus bij de KNVB aan het volgen en bij SEP waren ze heel erg bezig met het vergroten van het aantal jeugdteams. Tijdens de cursus van de KNVB introduceerde Rinus Michels al het 4 tegen 4 concept, waarna we bij SEP op een gegeven moment zijn begonnen met het 4x4 schoolvoetbaltoernooi. Dat is uiteindelijk een gouden greep gebleken, want we hebben tegenwoordig ieder jaar gewoon tussen de 400 en 425 teams. Dit is voor mij na al die jaren het eerste jaar dat ik afstand van het toernooi heb genomen.
Wat is de reden om per 4 mei te stoppen met training geven?
Ik heb in totaal 35 jaar als vrijwilliger training gegeven bij SEP, jaren waarin ik continu verplichtingen heb gehad. Elke zaterdag stond ik op het veld en in de winterperiode zorgde ik er onder andere ook altijd voor dat er een zaal beschikbaar was. Op dit moment wil ik een beetje af van die verplichtingen en vind ik het na al die jaren wel mooi geweest.    

Hoe kijk je terug op deze tijd?
Iedereen die bij SEP binnenkomt voelt zich gelijk thuis, het is gewoon een hele fijne en sociale vereniging. Ik heb SEP in al die jaren echt zien groeien als club, we zijn van het lelijke eendje een mooie zwaan geworden. Om niemand te vergeten wil ik zonder het noemen van namen iedereen met wie ik bij SEP heb samengewerkt heel erg bedanken. Ik ben dankbaar dat ik dit zo lang heb mogen doen en heb het richting de vereniging en alle gepasseerde kinderen altijd met heel veel plezier gedaan!