Al vele jaren organiseren de Delftse korfbalclubs het Schoolkorfbal Toernooi voor de Delftse jeugd. Dit jaar staat het toernooi gepland op woensdag 5 juni van 13.30 uur tot 18.00 uur op het complex van Fortuna.
Al vele jaren organiseren de Delftse korfbalclubs het Schoolkorfbal Toernooi voor de Delftse jeugd. Dit jaar staat het toernooi gepland op woensdag 5 juni van 13.30 uur tot 18.00 uur op het complex van Fortuna.

Het is weer tijd voor het Delftse Schoolkorfbal Toernooi!

sport

DELFT - Al vele jaren organiseren de Delftse korfbalclubs het Schoolkorfbal Toernooi voor de Delftse jeugd. Dit jaar staat het toernooi gepland op woensdag 5 juni van 13.30 uur tot 18.00 uur op het complex van Fortuna: “We zien elk jaar tijdens het toernooi veel enthousiasme vanuit de kinderen en er is altijd een hele gemoedelijke sfeer”, vertelt Karen Stipdonk van korfbalvereniging DES.  

Door Frank van der Steen

Zelf zit Karen via DES al een tijdje in de organisatie van het toernooi en ook dit jaar is ze weer betrokken: “Het toernooi werd in het begin georganiseerd door Excelsior, DES én Fortuna. Op een gegeven moment is het een aantal jaar georganiseerd door alleen Excelsior en DES, maar sinds twee jaar zitten alle drie de clubs weer in de organisatie! Het is in principe een jaarlijks toernooi, maar door corona hebben we natuurlijk even een gat gehad.”

Monokorfbal
Het toernooi wordt ook dit jaar weer georganiseerd voor alle kinderen van de Delftse basisscholen: “Het toernooi werd de afgelopen jaren gehouden op de velden van Excelsior en DES, maar vindt dit jaar voor het eerst plaats op het complex van Fortuna. Het is best een heel groot toernooi, de laatste jaren zijn er wel 100 teams die deelnemen! We zorgen ervoor dat de groepen 3 en 4 bij elkaar in de poule zitten, net als de groepen 5 en 6 en de groepen 7 en 8. Ook hebben we altijd een paar teams met kinderen uit groep 2. Ik vind het heel leuk dat het zo divers is, want er wordt gespeeld met jongens en meisjes door elkaar. Dat is ook wel wat korfbal kenmerkt.” Alle groepen spelen tijdens het toernooi monokorfbal, een variant die voor niet-korfballers leuker is omdat ze vaker de bal krijgen en veel kunnen schieten: “Bij monokorfbal speel je vier tegen vier. De jongste jeugd speelt altijd monokorfbal, maar vanaf groep 6 ga je normaal met een aanval- en verdedigingsvak spelen. Dat doen we dit jaar niet, we laten iedereen monokorfbal spelen. Het voordeel hiervan is dat de kinderen de hele tijd aan het spelen zijn en altijd kunnen aanvallen. Zo kunnen ze ook lekker veel scoren, wat voor de kinderen natuurlijk het leukste is.”

Oefenen
Voor een goede voorbereiding is het natuurlijk belangrijk om te oefenen. Hiervoor bieden de drie Delftse korfbalclubs twee gratis trainingsavonden aan: “Deze trainingen worden door alle clubs specifiek aangeboden ter voorbereiding op het schoolkorfbaltoernooi. Tijdens deze trainingen leren de kinderen onder andere alvast hoe je moet overgooien en hoe je op de korf moet schieten. Zo maken ze alvast een beetje kennis met het spelletje.” De trainingen bij DES vinden plaats op maandag 13 en donderdag 23 mei van 18.00 uur tot 19.00 uur, bij Excelsior kunnen kinderen op dinsdag 28 mei en dinsdag 4 juni op dezelfde tijd komen trainen. Als laatste zijn de kinderen op woensdag 22 en 29 mei van 17.30 uur tot 18.30 uur welkom bij Fortuna. Kinderen kunnen bij hun gymdocent vragen bij welke club ze mee mogen trainen. 

Het opgeven van een team voor het toernooi is mogelijk via de gymdocent van de desbetreffende school.