Ina Groot, één van de 60.903 Delftenaren die woensdag stemde. Het opkomstpercentage in Delft lag op 82,3 procent. Dat was 2 procent hoger dan de rest van het land. (foto: Koos Bommelé)
Ina Groot, één van de 60.903 Delftenaren die woensdag stemde. Het opkomstpercentage in Delft lag op 82,3 procent. Dat was 2 procent hoger dan de rest van het land. (foto: Koos Bommelé)

Delft steeds meer D66-bolwerk

Politiek

DELFT – Als het aan de Delftse kiezers lag, heette de nieuwe premier nu Alexander Pechtold. Ook bij de landelijke verkiezingen scoorde D66 in studentenstad Delft de meeste stemmen.

Door: Jesper Neeleman

Op de landkaart waarin de verkiezingsuitslag van Nederland is verwerkt, is Delft een klein groen vlekje omringd door een blauwe (VVD) massa. Woensdag kwam definitief een einde aan een lange tijd waarin Delft een PvdA-bolwerk was. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 werd de PvdA voor het eerst voorbij gestreefd door D66. Ook landelijk zijn ze nu ingehaald.

De enige Delftenaar zie een zetel bemachtigde, is Rik Grashoff, de nummer 5 van GroenLinks. "Het is voor GroenLinks een uitstekende uitslag", reageert Grashoff. "Ik ben er heel blij mee. Zo'n hoog aantal zetels hebben we niet eerder gehaald. Hoe dat komt? Ik denk dat het een combinatie is van inspirerend leiderschap van Jesse Klaver, een andere stijl van campagne voeren en een inhoudelijk ijzersterk programma." Grashoff werd bij de verkiezingen in 2010 en 2012 steeds net niet verkozen, maar kwam in 2015 toch in de Kamer nadat Van Ojik zijn zetel opgaf. "Dat voelt toch een beetje als een valse start. Ik ben heel blij dat ik nu vanaf dag één vol enthousiasme kan beginnen."

Bart Smals en Linda Böcker stonden beide op de lijst van de VVD, maar helaas voor hen niet hoog genoeg. "Maar ik ben natuurlijk blij met deze fantastische uitslag", reageert Bart Smals. "Het was onwijs leuk en bijzonder om de verkiezingscampagne mee te maken en te ervaren hoe dat werkt. Een soort avontuur. En wat steeds weer opviel, is dat bekende politici ook gewoon mensen zijn."

Joëlle Gooijer stond nummer 10 op de lijst van de ChristenUnie, die haar vijf zetels behield. "We mogen blij zijn", reageert Gooijer. "ChristenUnie had bijna 60.000 extra stemmen, maar vanwege de hoge opkomst heeft dit niet geresulteerd in extra zetels." De 40-jarige Delftse kijkt tevreden terug. "De campagne was goed, ik ben heel trots op hoe we het hebben gedaan. Het was mooi om mee te maken, debatten te voeren en met Kamerleden op te trekken. Maar ik ga met evenveel liefde nu weer verder met m'n werk in de ouderenzorg en de Delftse gemeenteraad."

Lieke van Rossum stond op plek 45 bij de SP. "Ik hoor veel opgeluchte reacties over het feit dat de PVV niet de grootste is", reageert ze. "We zitten alleen nog wel met de VVD opgescheept, dus dat kon beter. We zijn als SP supertrots dat we nagenoeg stabiel zijn gebleven en dat we de grootste op links zijn." Verder vond Van Rossum het mooi om tijdens de campagne weer zo veel mensen te hebben gesproken. "Dit weekend gaan we weer de straat op, om met mensen over de uitslag te praten."