Afbeelding

Hoe wordt een woonkeuken echt een woonkeuken?

Partnerbijdrage

Het is overgewaaid uit de Verenigde Staten of Zuid-Europa, dat is niet geheel duidelijk. Feit is dat de woon- of leefkeuken hoog op het verlanglijstje staat van menig aspirant-huizenkoper. Anderen passen hun hypotheek aan en creëren zo’n ruimte in hun huidige woning. Maar hoe wordt het echt die plek waar iedereen zit, een magneet voor het hele gezin?

Babbelen tijdens het kokkerellen

Niet zelden is het keukenblok de plek waar de gesprekken plaatsvinden. We koken vaker uitgebreid, zo’n woonkeuken nodigt daar ook toe uit. Terwijl pa of ma de uien staat te snipperen, schuiven kinderen graag aan om de dag door te nemen. De eerste tip is dus om comfortabele zitplekken aan het keukenblok te creëren, bijvoorbeeld met deze barkrukken van Giga Meubel. Ook de visite zal er direct op plaatsnemen terwijl de gastheer- of vrouw staat te kokkerellen. 

De tv verplaatsen (of een extra exemplaar kopen)

De tweede tv staat steeds vaker niet in de slaapkamer, maar in de woonkeuken. In een enkel geval veroorlooft men zich zelfs een derde. De tv is natuurlijk de reden dat veel gezinsleden zich in een bepaalde ruimte bevinden. Natuurlijk hebben jongeren hun telefoon of ander apparaat waarop ze hun eigen programma’s kijken, maar er zijn evenementen (voetbal, songfestival, Top 2000) die met de hele familie bekeken worden. 

Werkplek

Dat het thuiswerken is toegenomen, hoeven we niet meer toe te lichten. Dat we in de huiselijke sfeer geld kunnen verdienen, is pure rijkdom. In menig woonkeuken is hier een hoek voor ingericht. Het neemt maar een klein deel van de ruimte in beslag, vaak zijn een stoel en een werkblad voor een laptop al voldoende. Een enkeling trekt zich liever terug in een andere ruimte - zie de als paddenstoelen uit de grond schietende tuinkantoren - maar vaak is het de inspirerende lichtinval van de woonkeuken die de doorslag geeft. 

Boekenkast als persoonlijk stempel

Bij veel woonkeukens wordt niet alleen een deel van de tuin, maar ook van de woonkamer afgesnoept. Daar gebeurt nu wat minder. Het is daarom helemaal geen vreemd verschijnsel wanneer een blikvanger zoals een kolossale boekenkast zijn plek in de woonkeuken krijgt. Die wanden moeten ook gevuld worden. Bewoners tonen graag hun persoonlijke smaken en voorkeuren en via de boekenverzameling komen die duidelijk tot uiting. De minimalisme-trend verliest sowieso aan terrein, er mag weer gezien worden dat er geleefd wordt in een huis.