Afbeelding

Van voetbalwedden tot zelfgemaakte popquiz: welke vormen van online vermaak beklijven en welke niet?

Partnerbijdrage

We kunnen het ons al bijna niet meer voorstellen dat de wereld grotendeels op slot gaat en we aangewezen zijn op online amusement. In 2020 brachten we meer tijd dan ooit op schermen door en er werden nieuwe vondsten gedaan om het digitale samenzijn wat extra sjeu te geven. Sommige van die vormen van vermaak hebben beklijfd, anderen zijn weer verdwenen. Een aantal voorbeelden waarvan een enkele misschien nog inspireert ook. 

Wedden op sport om er toch een beetje ‘bij’ te zijn

Sinds het online gokken op uiteenlopende sporten in die periode is gelegaliseerd, gaan veel liefhebbers op zoek naar betrouwbare bookmakers via de zoektermen ‘bookmakers Nederland’ en beproeven hun geluk, vanzelfsprekend en bij voorkeur op een verantwoorde manier. Tijdens de lockdowns werden profvoetbalwedstrijden na een korte pauze al snel weer gespeeld, aanvankelijk zonder publiek. Het aantal weddenschappen nam toe, aangezien fans er zo toch een beetje ‘bij’ waren. De onverwoestbare liefde voor de rollende bal en de adrenaline die bij het plaatsen van weddenschappen komt kijken, maakten de sfeerloze stadionbeelden en hol klinkende geluiden een beetje goed.

Streamingconcerten wegen niet op tegen echte ervaring, wel veel nieuwe muziek

Muziekliefhebbers moesten het doen met concerten die werden gestreamd, maar begrijpelijkerwijs heeft dit fenomeen niet lang stand gehouden. The Streamers, een collectief van Nederlandse muzikanten, is het bekendste voorbeeld in Nederland – zij zijn nog steeds actief, maar dan in volle zalen. Overigens is het zelf muziek (leren) maken toegenomen, dat was te zien op de websites van veel festivals. Toen deze de draad weer oppikten, werd de ene na de andere band of songwriter vastgelegd die tijdens de lockdowns online successen boekte. 

Oude games populair bij volwassenen, liever naar buiten dan sociale media afstruinen

Naast moderne games als Fortnite en Fifa doken weer vintage computerspellen op, in een vernieuwde vorm. Met name volwassenen speelden opeens oergames zoals Tetris, Pong of Space Invaders. Het eindeloos scrollen op socials is bij diezelfde groep juist ietwat afgenomen. Althans, dat is voor velen het streven. Het buitenleven werd herontdekt en krijgt steeds meer de voorkeur. 

Skypen en zoomen inclusief spelelement - zoals een popquiz

Beeldbellen was in de jaren ‘80 en ‘90 een utopie, maar bracht tijdens corona uitkomst. De optie ‘scherm delen’ biedt de mogelijkheid om hier een spelelement aan toe te voegen. Niet dat het zo massaal gedaan wordt, maar wellicht een leuk idee: maak zelf een online pub- of popquiz en speel die met een vriendengroep. Muziek- en beeldfragmenten, foto’s, platenhoezen, triviavragen, het is allemaal vrij makkelijk in elkaar te draaien. Het enige dat je nodig hebt is je laptop en je hoeft voor zo’n gezellige avond de deur niet uit.