Afbeelding

Maak kennis met de pijlers van RK Basisschool De Bonte Pael

lopende zaken

Editie: Week 10, Jaargang 21 |

Maak kennis met de pijlers van RK Basisschool De Bonte Pael

DELFT – De RK Basisschool De Bonte Pael in Tanthof-West is een basisschool waar kinderen zich volgens hun eigen ontwikkelingsmogelijkheden ontwikkelen. Daarbij is het belangrijk dat de kinderen altijd met plezier naar school gaan. Het welbevinden van het kind staat hier centraal.
Bij De Bonte Pael beperkt men zich niet tot de onderwerpen die in de leerboeken staan, maar is er ook aandacht aan actuele zaken om ons heen. De Bonte Pael is een school die een heldere visie heeft en die rekening houdt met de verschillen tussen leerlingen. Het team leerkrachten probeert de kindertalenten zo veel mogelijk te ontwikkelen in samenwerking met de ouders. Binnen het onderwijs van De Bonte Pael staat een aantal elementen centraal: goed onderwijs door aandacht en respect voor ieder kind, een veilig pedagogisch klimaat, een brede ontwikkeling voor iedere leerling.
De inzet en betrokkenheid van het team hebben het gewenste resultaat. De onderwijsresultaten op De Bonte Pael zijn goed. Ook over de verwijzingspercentages naar het voortgezet onderwijs kan men tevreden zijn.

Plusklas
“Onze school heeft drie pijlers”, zegt directeur Brigitte Schüller-Steijger. “De eerste is de gedifferentieerde instructie tijdens de lessen.” De Plusklas en het specifieke aanbod voor meerbegaafde leerlingen komt voort uit de acceptatie van de verschillen in leermogelijkheden. Leerlingen die meer aan kunnen dan het reguliere onderwijsaanbod krijgen leerstof aangeboden op het gebied van onder andere informatieverwerking, wetenschap, Spaans, kunst en cultuur en wiskunde. Ook het digitaal leren is een belangrijk onderwerp binnen de Plusklas. Daarnaast is het voor snelle leerlingen mogelijk om vervroegd en halverwege het schooljaar in groep 3 in te stromen. Om een betere afstemming van het onderwijs mogelijk te maken, worden de hoogscorende leerlingen eind groep 4 doorgetoetst.

Extra instructie
Niet alle leerlingen kunnen even goed leren. Adjunct-directeur Gabi van Eijk: “Kinderen die meer aandacht nodig hebben, krijgen een tweede instructie van de leraar. Voor deze leerlingen wordt ook gewerkt met concreet materiaal, zoals blokjes, breukenkaarten en bijvoorbeeld eierdozen om het stramien van de keersommen te verduidelijken. Ons uitgangspunt is dat het voor iedere leerling belangrijk is om bij de groep te horen. Onze zorg voor leerlingen met een extra instructiebehoefte is dan ook groot.”
Wanneer er een bepaalde onderwijsbehoefte bij een leerling wordt geconstateerd, dan wordt daar samen met de ouders de juiste aanpak voor gezocht. Dit wordt beschreven in een zogenaamd handelingsplan. Geprobeerd wordt een soepele doorstroming naar de volgende groep te bewerkstelligen. Wanneer leerlingen extra instructie nodig blijken te hebben, wordt die extra instructie zo veel mogelijk in groepjes gegeven. “Standaard hebben we in onze lessen na de basisinstructie een tweede instructiemoment opgenomen voor die leerlingen die dat nodig hebben.”

Kanjertraining
De tweede pijler bij De Bonte Pael is de Kanjertraining. Volgens het team van De Bonte Pael wil ieder kind namelijk lid zijn van een groep. “Daarvoor moeten ze leren om elkaar te vertrouwen”, zegt Schüller. “Niet alleen op elkaar durven vertrouwen, maar ook voor elkaar op kunnen komen. Bij de Kanjertraining proberen we de leerlingen verder gedrag aan te leren om pesten te voorkomen. Bij deze training leren de kinderen om respect voor zichzelf en elkaar te krijgen. De leerkrachten zijn speciaal gecertificeerd om deze trainingen te geven.”
De Kanjertrainingen lopen vanaf de kleuters tot en met groep 8, in cyclussen gedurende het hele schooljaar.

Wetenschap en techniek
De derde pijler van De Bonte Pael is Wetenschap- en techniekonderwijs. Er wordt op deze school niet alleen met het hoofd, maar ook met de handen gewerkt. Door een gedifferentieerd aanbod in het onderwijs blijven kinderen gemotiveerd om te leren en dat is belangrijk bij het graag naar school gaan en het bereiken van de juiste resultaten. Leerlingen zijn enorm enthousiast en gemotiveerd als ze met wetenschap en techniek aan de slag mogen. Oplossingen bedenken, opdrachten uitwerken, dingen maken, op een wetenschappelijke manier zaken onderzoeken, spreekt een brede groep leerlingen aan. Wetenschap en techniek sluiten prachtig aan bij de nieuwsgierigheid, creativiteit en het oplossend vermogen van kinderen.

Tablets
Helemaal nieuw op De Bonte Pael zijn de tablets. Hiervan is er een groot aantal aangeschaft, om dagelijks in de groepen mee te werken. Het team vindt het belangrijk dat de kinderen ICT-vaardig gemaakt worden. Bovendien krijgen de leerlingen dankzij de ICT ook eerder feedback. “Hierdoor leren ze sneller waar ze mee bezig zijn”, zegt Van Eijk. “In de klaslokalen werken we verder met smartboards. In de kleutergroepen zijn touchscreens aanwezig waar de leerlingen ook mee werken.”

Open Dag
De Bonte Pael houdt op zaterdag 23 maart van 10.00 tot 13.00 uur open dag. Alle ouders zijn die dag welkom. Ze kunnen in alle klassen een kijkje komen nemen. U kunt vrijblijvende informatie krijgen over de school, Kanjertraining en Wetenschap en techniek.
Wist u dat er bij De Bonte Pael ook iedere donderdag vanaf 13.30 uur Peutergym wordt gegeven?

RK Basisschool De Bonte Pael
Bikolaan 113
(015) 2617660
www.bontepael.nl

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12