De naam 'barbier' is gewoon de geuzennaam van een goede herenkapper, vindt Evert Klok. (Foto: EvE)
De naam 'barbier' is gewoon de geuzennaam van een goede herenkapper, vindt Evert Klok. (Foto: EvE)

'De tijd heeft een barbier van me gemaakt'

kijk op de wijk

Knippen en Scheren ademt een echte 'barbierssfeer'. Er liggen scheermessen, er staan 'mannelijke' verzorgingsproducten en natuurlijk is er de aloude barbierspaal. Toch is eigenaar Evert Klok een allround kapper en in zijn mooi ingerichte winkel kunnen zowel dames als heren terecht.

Ruim dertig jaar zit hij in het vak. Evert Klok leerde de fijne kneepjes bij Molier, een bekende kappersnaam in Delft. Dertien jaar geleden nam hij de zaak aan de Papsouwselaan 444 over. Eerst nog in de 'oude stijl', maar sinds drie jaar met een geheel eigen look en inrichting. "Ik merkte dat de naam de lading niet meer dekte.", legt hij uit. "Knippen en scheren doet dat wel."

Vakantiegevoel
Want de laatste jaren is je láten scheren weer in opkomst. "Lange tijd was dat iets dat je op vakantie deed, maar niet thuis. Tegenwoordig wil de man met een baard er echter ook gewoon verzorgd uitzien." Klok juicht dat toe: "het is mooi dat mannen dat eindelijk door krijgen." Die verzorging kan zo uitgebreid zijn als je maar wil.
"Een baard oogt van zichzelf wat onverzorgd", aldus Klok. "Vaak heeft het al enorm effect als je alleen strakke contouren aanbrengt." Een goede trimbeurt en een drupje olie maken het dan al snel àf. Zo is is scheren en baardverzorging tegenwoordig een belangrijk deel van zijn werk.

Geuzennaam
De naam 'barbier' is weer gemeengoed in kappersland. "maar eigenlijk is het gewoon de geuzennaam van een goede herenkapper", vindt Klok. "De tijd heeft een barbier van me gemaakt".
Zit er dan echt geen verschil in een barbier en een kapper? "Ik denk dat een kapper vaak vernieuwend bezig is", zegt Klok na enig nadenken. "Als barbier probeer je het bestaande steeds te verbeteren. Dat is misschien wel typisch mannelijk: we houden de dingen graag zoals ze zijn."

Allround
Naast het barbierswerk is Knippen en Scheren ook nog steeds een allround kapsalon waar je terecht kunt voor alle soorten haarverzorging. Evert heeft ook twee kapsters in dienst. En dus zitten keurige dames op leeftijd zij aan zij met stoere mannen met lang haar en tatoeages. "In het begin had ik even mijn twijfels erover", geeft Klok toe."Zou dat wel samengaan? ???????Maar dat blijkt dus te kunnen. Vaak vinden de dames het juist leuk, en de mannen ook."