Tijdens de Burendag in september aten buurtgenoten met elkaar aan lange tafels.
Tijdens de Burendag in september aten buurtgenoten met elkaar aan lange tafels.

Rode Feniks helpt Buitenhof in goed daglicht te zetten

kijk op de wijk

DELFT – Zorgen voor meer positieve geluiden ten aanzien van de wijk Buitenhof. Dat heeft stichting Rode Feniks zich ten doel gesteld. De bestuursleden en bewoners kijken terug op een geslaagd eerste jaar.

Het Rode Dorp, een buurt die onderdeel uitmaakt van de wijk Buitenhof, moet het zonder gemeenschappelijke ruimte voor de buurtbewoners stellen. Er was wel ooit een buurtgebouw, maar dat brandde af. Dat gemis weerhoudt een groep buurtbewoners er niet van om op gezette tijden activiteiten te organiseren. Dat is begonnen met evenementen voor de jeugd, maar inmiddels richten de organisatoren zich op jong en oud.
Om hun inspanningen een officieel kader te geven, hebben de vrijwilligers van het Rode Dorp eind 2015 een stichting opgericht, Rode Feniks. "Die naam is het symbool voor de verrijzenis, de mythische vuurvogel die uit zijn eigen as herrijst", verduidelijkt Harmen van der Laan. Hij is als penningmeester verbonden aan de stichting.

Zomerfestival
Stichting Rode Feniks heeft een actief jaar achter de rug. Ze organiseerde in juli het Buitenhof Zomerfestival, waar zo'n duizend mensen op af kwamen. Het festival was bedoeld als positieve tegenhanger voor de negatieve geluiden die al enige tijd klinken over de wijk Buitenhof. "Het Zomerfestival was een groot succes", blikt Van der Laan tevreden terug. "En in september hebben we, mede dankzij het mooie nazomerweer, een heel gezellige burendag kunnen organiseren. Met als gast burgemeester Marja van Bijsterveldt, die al sinds haar aantreden heeft laten weten dat ze oog heeft voor de problemen in de wijk en met oplossingen wil komen."
Ook bij de plaatselijke politiek staat Rode Feniks in een goed blaadje. Of dat uiteindelijk tot de realisatie van een nieuw buurtgebouw gaat leiden, moet de tijd leren. Van der Laan houdt zich op de vlakte: "Het is natuurlijk praktisch, een eigen accommodatie. Maar dan moet je wel voldoende vrijwilligers hebben, anders komt alles altijd op de schouders van een klein groepje kartrekkers terecht. Ik zet me graag in voor de buurt en Rode Feniks, maar ik heb daarnaast een jong gezin en mijn werk." Dit jaar staat er niets meer op de planning, maar volgend jaar wil de stichting weer een aantal buurtactiviteiten gaan opzetten.