Liza Ferschtman. (foto: Jonathan Zizzo)
Liza Ferschtman. (foto: Jonathan Zizzo)

Twintigste Delft Chamber Music Festival flirt met dans en opera

kijk op de wijk

DELFT – Omdat het de twintigste editie is, duurt het Delft Chamber Music Festival dit jaar elf dagen in plaats van de gebruikelijke tien. Van donderdag 28 juli tot en met zondag 7 augustus weerklinkt in de binnenstad van Delft op diverse locaties klassieke muziek, uitgevoerd door musici in gezelschappen van overwegend kleine samenstelling.

Het festival biedt met meer dan twintig concerten ruimte aan uitvoeringen van zowel de populaire werken als de wat obscuurdere muziekstukken. Artistiek coördinator Ernest Loot gelooft heilig in deze afwisseling van bekend en onbekend: "De kwaliteit van de muziek is de leidraad. Dat een bepaald werk of een specifieke componist bij het grote publiek onder de radar is gebleven, zegt niets over het kaliber. Wij laten mensen graag kennismaken met muziek waar ze normaal gesproken uit zichzelf niet zo snel naar zouden luisteren. Er gaat zo soms een wereld voor hen open."
Het invullen van het programma is bij Loot en artistiek leider en violiste Liza Ferschtman in vertrouwde handen. Naast kamermuziek zijn tijdens de jubileumeditie ook de disciplines dans en opera vertegenwoordigd. Hiervoor wordt een nieuwe locatie opgezocht: Lijm & Cultuur aan de Rotterdamseweg. Op zondag 31 juli is hier de dansvoorstelling 'Im Anfang war der Rhythmus' te zien met onder meer werken van Ligeti en Prokofjev; en op zaterdag 6 augustus wordt de opera 'Die Sieben Todsünden' van Kurt Weill opgevoerd. Het libretto van Bertolt Brecht is voor deze speciale gelegenheid aangevuld met nieuwe teksten om dit bijzondere werk en zijn thema te kunnen plaatsen in de huidige tijd.
Een ander hoogtepunt dat Loot wil noemen is het door Dille & Kamille gesponsorde Concert op de Markt op vrijdagavond 29 juli, waaraan vocaal ensemble Frommermann z'n medewerking verleent. Dit concert is gratis toegankelijk. Loot: "We zetten duizend stoeltjes op het marktplein neer en hopen op goed weer." En in Museum Prinsenhof, van begin af aan de thuisbasis van het festival, vindt donderdag 4 augustus 'A Night at the Museum' plaats. Samen met museumdirecteur Patrick van Mil is een interactieve speurtocht bedacht, waarin de link tussen kamermuziek en de werken van het museum worden gelegd.
Voor het volledige programma en online kaartverkoop kan men terecht op www.delftmusicfestival.nl. Kaarten zijn in de meeste gevallen ook aan de deur verkrijgbaar.

Vocaal ensemble Frommermann. (foto: Johan Kloosterboer)