De stembus van de Daltonschool wordt geleegd om zo de uitgebrachte stemmen te kunnen tellen.
De stembus van de Daltonschool wordt geleegd om zo de uitgebrachte stemmen te kunnen tellen.

Goede opkomst in Buitenhof en Voorhof bij Oekraïne-referendum

kijk op de wijk

DELFT – Er mocht deze week weer gestemd worden, en wel voor of tegen het handelsverdrag met Oekraïne in het eerste raadgevende referendum uit de geschiedenis. Bewoners van de wijken Buitenhof en Voorhof droegen hun steentje bij om de nationale kiesdrempel te halen.

Aan het einde van de ochtend hebben al 195 personen hun stem uitgebracht bij het stemkantoor in zorgcentrum Abtswoude aan de Aart van der Leeuwlaan. Voorzitter van het stemlokaal Rien van der Heijden is zeker niet ontevreden: "Het druppelt geleidelijk verspreid over de dag binnen. Als het zo door blijft gaan, verwacht ik met dit stemkantoor qua opkomstpercentage wel boven de 25 procent uit te komen." Van der Heijden verwacht de grootste groep stemmers in de vooravond te mogen begroeten. De vier vrijwilligers die van begin tot eind het stembureau bemensen, worden aan het einde van de dag met één vrijwilliger aangevuld om de stemmen te tellen. Op de vraag hoe de voorzitter zelf tegen het onderwerp van het raadgevend referendum aankijkt, antwoordt hij: "Het is heel moeilijke materie, zoveel is me wel duidelijk. Ik ben vooral benieuwd of de landelijke kiesdrempel gehaald wordt en zo ja, of de politiek dan ook echt iets gaat doen met de uitslag. Het is in feite alleen maar een raadgevend referendum."
In de Delftse Daltonschool aan de Van Rijslaan zit ook vlak voor negenen 's avonds, het moment waarop de stembussen gaan sluiten, de loop er nog goed in. Voorzitter Koos Lips is met bijna 600 uitgebrachte stemmen een gelukkig man: "De opkomst is hier echt heel goed geweest, als je het vergelijkt met voorgaande verkiezingen." Het stemformulier roept volgens Lips minder vragen op dan de stemvellen bij andere verkiezingen, die niet zelden het formaat van een flinke landkaart hebben. Een echtpaar dat samen heeft gestemd vindt dat het een verkiezing van 'argumenten tegen sentimenten' is geworden. "Maar er is ook veel verwarring, zelfs binnen de politiek. Neem de Partij voor de Dieren, wier stemadvies helemaal niet strookte met de wensen van hun eigen achterban. Welke keus moet je dan maken?" Een jonge vrouw wil dolgraag van haar stemrecht gebruikmaken, maar blijkt geen legitimatie op zak te hebben. Teleurgesteld druipt ze samen met haar vriend, die wél heeft gestemd, af.