“De Haagpoort en de Wateringse poort”, circa 1700, schilder Isaac van Haastert. Olieverf op doek.
“De Haagpoort en de Wateringse poort”, circa 1700, schilder Isaac van Haastert. Olieverf op doek. Foto: PR

Museum Prinsenhof Delft koopt 18e-eeuws Delfts blauw stuk aan

Historie

Museum Prinsenhof Delft heeft een Delfts blauw schotel met de voorstelling van een stadsgezicht en de inscriptie 'Het Gesigt van de Haagse Poort: tot Delft' aangekocht. Deze schotel is waarschijnlijk tussen 1770 en 1800 gemaakt door één van de Delftse plateelfabrieken.

Delfts blauw is een magisch product en een wereldwijd icoon. Ontwikkeld in een poging het wereldberoemde Chinese blauw-witte porselein na te maken. Dankzij de Hollandse handelsgeest lukte het in Delft om het 'namaakporselein' zo te maken dat het een eigen status en markt kreeg en kon uitgroeien tot een wereldwijd icoon. Deze schotel is een prachtige aanvulling op de huidige unieke Delfts blauw collectie van het museum.De Haagpoort, ook wel Noordpoort genoemd, lag aan de noordoostkant van de stad en verschafte toegang tot de weg naar 's-Gravenhage. Deze poort is rond 1864 gesloopt. Het ontwerp van deze afbeelding is afkomstig van de Delftse kunstenaar Isaac van Haastert (1753-1834) die vooral landschappen en stadsgezichten schilderde en tekende.

Inspiratiebron
De afbeelding die als inspiratiebron voor deze Delftse schotel is gebruikt, bevindt zich ook in de collectie van Museum Prinsenhof Delft als olieverfschilderij. In het Stadsarchief van Delft is een prent met een dergelijke afbeelding van de hand van Van Haastert te vinden.