caf-chantant-in-de-nes-te-amsterdam-isaac-israels-45812-copyright-kroller-muller-museum
caf-chantant-in-de-nes-te-amsterdam-isaac-israels-45812-copyright-kroller-muller-museum

De Tachtigers zijn in de stad

cultuur

Lezing op 1 juli vanaf 15.00 uur in het Meisjeshuis, Oude Delft 112, over een bijzondere groep studenten met prachtige beeldende kunst, pakkende poëzie en prachtige muziek door kunsthistorica Josée Claassen.

In en rond 1860 werd een generatie kunstenaars geboren die elkaar leerden kennen tijdens hun studententijd in de jaren tachtig. Ze wilden met hun kunst niets anders uitdrukken dan de kunst zelf, 'l'art pour l'art'. Dat deden ze door middel van proza en poëzie, schilderkunst en muziek. Ze struinden door de stad. De schilders deden dat voorzien van schildersezel, palet, verfkist (en sommigen ook met een fototoestel), om zo het dagelijks leven vast te leggen. Die stad was vol leven en barstte welhaast uit zijn voegen, zo zeer groeide ze. Er kwam gaslicht en elektrisch licht, licht dat de stad letterlijk een nieuw aanzicht gaf. Ze waren bevriend met elkaar, die Tachtigers, en bezochten samen de Café Chantants, concerten en ander vermaak. Ze musiceerden en discussieerden samen. Ze hielpen elkaar, in praktische zin, met geld en een bed en een maaltijd, maar gaven ook feedback op elkaars werk. Zo stuurde Herman Gorter zijn gedicht Mei beetje bij beetje toe aan de componist Alphons Diepenbrock, die het van commentaar voorzag. In deze lezing wordt van die bijzondere groep jonge mensen uit de jaren tachtig van de 19de eeuw een levendig beeld geschetst. U ziet werk van schilders als Isaac Israels, George Hendrik Breitner en Willem Bastiaan Tholen. Er wordt een satirisch gedicht van Frederik van Eeden voorgedragen en u komt te weten welke meedogenloze repliek Albert Verwey gaf op een gedicht van Willem Kloos. Tijdens de lezing is bovendien muziek te horen, van Nederlandse en buitenlandse Tachtigers, zoals Alphons Diepenbrock, Giacomo Puccini en Claude Debussy. Kortom, een bruisende lezing vol prachtige beelden, pakkende poëzie en mooie muziek ! Deze lezing sluit aan bij de tentoonstelling 'Rumoer in de stad. De schilders van Tachtig' die van 14 april tot en met 5 november 2017 in het Haags Gemeentemuseum te zien is.

De lezing vindt plaats op zaterdagmiddag 1 juli 2017 vanaf 15.00 uur (deur open vanaf 14.30 uur) en duurt twee maal drie kwartier, met een korte pauze ertussen. De lezing wordt gehouden in het prachtige pand van Sociëteit 'Het Meisjeshuis', Oude Delft 112, 2611 CG Delft. Het Meisjeshuis bevindt zich hartje binnenstad Delft, op loopafstand van het centraal station en tegenover parkeergarage Phoenix. De toegangsprijs is tien euro, te betalen aan de kassa. Reserveren is gewenst. Dat kan via http://www.imagomusica.nl/nieuws.