Honderden zanger voeren 13 mei het Requiem van Mozart uit.
Honderden zanger voeren 13 mei het Requiem van Mozart uit.

Scratch Requiem van Mozart in Oude Kerk

cultuur

In de Oude Kerk is op zaterdag 13 mei een nieuwe scratchuitvoering van Mozarts Requiem.

Het is de achtste keer dat dit meesterwerk van Mozart in Delft wordt uitgevoerd. Vorig jaar deden aan de Scratch 'Meezingdag' ruim 350 deelnemers mee met als resultaat een bijzondere uitvoering. Dit jaar hoopt de organisator Rotary Club Vrijhof Delft dit succes te evenaren.
Het stuk wordt 13 mei uitgevoerd door honderden zang liefhebbers. Die hebben dan het Requiem dan in één dag met veel plezier, ingestudeerd. "Dat klinkt best ambitieus", zegt Josee Claassen, lid van de Rotary Club Vrijhof. "Maar de meeste mensen hebben het werk al vaker gezongen. Het is zeker hard werken, maar dat betaalt zich terug aan het eind van de dag met een fantastisch concert in een geweldige kerk!"
Op de vraag of de Scratch alléén voor ervaren Requiem zangers bestemd is antwoordt Josee geruststellend: "Omdat er zoveel ervaren zangers meedoen, is het voor nieuwkomers juist erg leuk: Als je het even niet meer weet, hou je gewoon even in en haak je aan bij de buurman/vrouw."
De repetities beginnen om 10.00 uur in de ochtend en worden geleid door de zeer ervaren en bevlogen dirigent, Raymond Honing, die ook vorig jaar dit evenement met veel succes dirigeerde. In de tweede helft van de middag schuiven de orkestleden en de professionele solo zangers aan, zodat een doorloop gerepeteerd kan worden voor het concert. De opbrengst van het concert, vorig jaar 14.000 euro, gaat naar de restauratie van de Nieuwe Kerk en naar het aanlichten van de Lutherse kerk. Kijk voor meer info en aanmelden op www.meezingenindelft.nl.