De mini-opera Homo Ludens sluit aan bij de tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven in Museum Prinsenhof Delft. (foto: Anna van Kooij)
De mini-opera Homo Ludens sluit aan bij de tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven in Museum Prinsenhof Delft. (foto: Anna van Kooij)

Mini-opera over Schoonhoven en Nul-kunst in de Waalse Kerk

cultuur

In de Waalse Kerk vinden op zondag 31 januari vinden twee gratis muzikale voorstellingen plaats die aansluiten bij het werk van Jan Schoonhoven. Zangers van de Nationale Opera treden op in een performance-opera, waarbij kunst uit de Zero-beweging, zoals die van Schoonhoven, het uitgangspunt is.

De mini-opera Homo Ludens - de spelende mens - is eerder te zien geweest in het Stedelijk Museum Amsterdam tijdens de tentoonstelling Zero. Nu sluit hij aan bij de tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven in Museum Prinsenhof Delft. Deze is nog te zien tot en met 14 februari 2015.
De Nationale Opera wil graag laten zien hoe veelzijdig opera is. Daarom is regisseur Marcel Sijm benaderd om met drie jonge zangers een performance-opera te ontwikkelen. Zero-kunst is de inspiratiebron. De zangers onderzoeken de klassieke zangkunst op een spelende manier, zoals ook Zero-kunstenaars op vaak originele wijze met de kaders van de kunst experimenteerden.
De zangers worden muzikaal begeleid op viool en gitaar, met fragmenten van onder anderen Strauss en Purcell. De performances zijn gratis te bezoeken en beginnen om 13.00 uur en om 15.00 uur in de Waalse Kerk, waarvan de ingang in het museum is.

Homo Ludens – De Nationale Opera
31 januari om 13.00 en om 15.00 uur
Museum Prinsenhof Delft, locatie Waalse Kerk
Gratis toegang

Zang: Hrafnhildur Arnadottir, Zinzi Frohwein en Drew Santini
Muzikale leiding, gitaar, viool en altviool: George Dumitriu
Concept en regie: Marcel Sijm
Vormgeving en licht: Calle de Hoog
Dramaturgie: Jappe Groenendijk
Producent: De Nationale Opera