Afbeelding

Rock City, dé muziekfilm die je gezien ‘moet’ hebben!

Algemeen

Het water viel donderdagavond met bakken uit de hemel in een nat, guur en donker Den Haag, alsof regengod Pluvius tranen plengde vanwege het feit dat diverse Haagse Rockhelden die in de film Rock City te zien zijn niet meer in ons midden zijn. Het filmhuis aan het Spui was deze avond het bruisend hart van de zo muzikale hofstad.  Den Haag, maar ook Delft heeft vele illustere pop-rock en blueshelden voortgebracht en vele van hen zijn te zien in deze film van filmmaker  en drummer Wil Wissink.  Zo zien we Delftse muzikanten als Polle Eduard, Peter Tetteroo en het Golden Earring van Robert Jan Stips terug in deze film. 
De filmmaker groeide op in de inspirerende, rauwe en succesvolle Haagse muziekscène van de jaren zestig en zeventig en de zoon van de leadgitarist Willy Wissink die furore maakte met zijn Giants. 

Tekst & foto: Martin Reitsma

Vele jaren volgde Wissink met zijn camera illustere namen uit de muziekscène die al vanaf de jaren zestig en zeventig naam en faam opbouwden zoals  Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) Rudy Bennett (The Motions), Joop Roelofs & Peter Vink (Q65) en Nicko Christiansen (Livin’ Blues) waarbij hij ons als kijker gepassioneerde, eigenzinnige muzikanten laat zien die ondanks hun gevorderde leeftijd nog steeds voldoening vinden in het maken van muziek  en tal van anderen hebben geïnspireerd om ook muziek te gaan maken. Deze pioniers legden met hun muziek de basis en inspiratie voor tal van muzikale generaties na hen en leven tot in lengte van jaren voort in hun muziek. Joop Roelofs is ons ontvallen, maar kreeg nog wel een voorvertoning van de film te zien. Voor de babyboomers is Rock City de muzikale soundtrack van hun jeugd, voor de jongere generaties na hen een uniek tijdsbeeld mét en over de pioniers van de Nederpop- en rock die Den Haag en Delft soms wereldwijd, naam en faam hebben bezorgd.

Rock City is een gefilmd muziekdocument met cultureel-historische waarde
Rock City Live is niet zomaar een muziekfilm maar een uniek filmisch document voor de toekomst. Tal van illustere namen uit de Haagse en landelijke muziekscène waren afgekomen op deze premìere. Van Rudy Bennet, Beer Klaasse, Cesar Zuiderwijk, Rinus Gerritsen, Hans Vandenburg, Nicko Christiansen, Max Mollinger, Bas Paardekooper tot en met Ellen Ten Damme, Peter Seilberger, Bea Willemstein, Woody Brunings en Eddy Chattelin. Veel Haagse muzikale glorie ook die Den Haag (inter)nationaal gezien de status van ‘s- lands popstad nummer 1 bezorgde. De mannen van Podium aan Zee, Alexander Serban en Lesley Warendorff, Daan van Bruggen van Musicon, mr. Parkpop en oud nachtburgemeester René Bom, Jaap - en Jacqueline Schut van Museum RockArt, ze waren er allemaal.

Rock City is een feest der herkenning
Zonder al te veel over de inhoud van deze boeiende film prijs te geven - u als muziekliefhebber moet hem natuurlijk echt zelf gaan zien in de bioscoop - kan schrijver dezes wel aangeven dat de film puur, openhartig, goudeerlijk, ongepolijst maar bovenal zeer boeiend is. Regisseur Wissink volgde popiconen als Rudy Bennet, Peter Vink, Hans Vandenburg, Joop Roelofs en Nico Christiansen in hun huiselijke omgeving, op de buhne en backstage. Hun verhaal is de rode draad die door de film heen loopt. Het betreft de ouder wordende muzikanten die veelal nog steeds hele generaties muzikaal weten te boeien.

De film geeft intieme en ontroerende inkijkjes
Ook zien we tal van landelijk bekende bands en artiesten zoals de mannen van Golden Earring, Klaasje v.d. Wal, Mariska Veres, Jerney Kaagman, The Clarcks, The Motions.  Het ene fragment is ontroerend om te zien, het andere weer ludiek,  terwijl de volgende scène dan weer de nodige bravoure laat zien. Het beklijft, is onderhoudend en meeslepend.  De weduwe van muzikant Ruud van Buren - Angela -  is ontroerd als ze ineens in diverse fragmenten haar man Ruud ziet optreden met Livin’ Blues.  De film geeft intiem inkijkjes in soms heel persoonlijke omstandigheden zoals bij Joop Roelofs, oprichter van Q65, die gevolgd wordt in de meest ingrijpende periode van zijn leven op weg naar het onvermijdelijk einde.

‘Als muzikant ben je voor de platenbazen interessant als je hits scoort, daarna wordt je afgeserveerd’
Of Peter Vink, die met zijn prachtige Haagse tongval opmerkt:  ”als muzikant en band ben je maar een produkt  van de platenbazen en als je niet meer interessant voor hen bent  gloort de anonimiteit.” We zien hem vervolgens tijdens de afscheidsplechtigheid voor Joop Roelofs in het Paard Den Haag waarbij hij op z’n Haags ‘Roelofs’ postuum bedankt, op zijn witte Flightcase klopt en terloops opmerkt:  ’ als die nou maar niet terugklopt’  de zaal ligt dubbel van het lachen. Vermakelijke en leuke scènes ook met Rudy Bennett en zijn dochter Pascal, in de rol van Mennie Bonte. Bennett die met een aantal iconen uit de nederpop volle zalen trok tijdens de Pioniers van de Nederpop onder aanvoering van Johan Derksen, zijn Motions nieuw leven inblies en ‘Still in The Game’ is. Nicko Christiansen die zijn veelzijdigheid ook met de (kunst)schilderkwast toont, Hans Vandenburg wroetend in zijn tuin, een albumpresentatie houdt op zijn privédomein, geprezen om zijn muzikale originaliteit en terecht opmerkt  dat Hilversum hardnekkig weigert om muziek van oudere muziekhelden te draaien.  Vier van de vijf ‘hoofdrolspelers’ vallen ook op door hun vitaliteit maar ook grenzeloze ambitie om muzikaal gezien nog alles uit het leven te halen.

Willy and his Giants 
Ook de vader van de filmer krijgt een mooi en terecht eerbetoon in deze film. We zien Willy Wissink tijdens optredens met zijn Giants, met een jonge Henk Smitskamp op bas. Wissink senior is voor zijn zoon dan ook een directe inspiratiebron om op verdienstelijke wijze de drumstokken door zijn vingers te laten glijden, hij heeft de muzikale genen van zijn vader geërfd. Het zijn maar enkele voorbeelden van een film die van het begin tot het einde boeit.

Wissink heeft met Rock City Live dan ook het muzikale hart van velen geraakt. Is deze film dan enkel een Haags feestje? Nee beslist niet, de film is interessant voor iedereen die van muziek houdt met ouder wordende muzikanten die al een prachtige carrière erop hebben zitten, maar grotendeels nog steeds succesvol muzikaal actief zijn. Voor de notoire festivalgangers is voorts de kans groot dat u zichzelf terug ziet in de film omdat Wissink tijdens tal van evenementen heeft gefilmd. Na afloop van de film was er een klaterend applaus voor de filmmaker, er was een bloemenhulde voor diverse hoofdrolspelers en de afterparty was zinderend met een optreden van Bas Paardekooper en zijn mannen, versterkt met Cesar Zuiderwijk op drums en Nicko Christiansen op sax.

De film is te zien bij het Haagse filmhuis aan het Spui. Via onderstaand link krijgt u alle informatie. Ook zal de film in 23 andere steden te zien zijn. Van Amsterdam, Rotterdam tot en met Utrecht en Zierikzee. 

filmhuisdenhaag.nl/films/rock-city