Maaike met Zorro en één van de ezels (Foto: Koos Bommelé)
Maaike met Zorro en één van de ezels (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Maaike Hogeveen

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Maaike Hogeveen (19) studeert met een beetje geluk over tien weken af als paraveterinair dierenartsassistente, een vierjarige opleiding waarvoor ze nog een eindstage zal lopen en een theorie examen zal afleggen. In haar vrije tijd loopt ze regelmatig rond op de kinderboerderij van Tanthof, om de geiten, schapen, pony’s, ezels, vogels, konijnen en de cavia’s te verzorgen. “Ik heb altijd van dieren gehouden. Het was bij ons thuis ook altijd een echte dierentuin.”

Door Christine Lvov

Dierenvriend
Oorspronkelijk komt Maaike uit Den Haag, maar inmiddels woont ze al zo’n 15 jaar in Delft. Bij Maaike thuis lopen er nog steeds katten en cavia’s rond, maar ze hebben ook uilen, kwartels, muizen, meerdere aquaria en wandelende bladeren gehad. “Wandelende bladeren waren ook echt leuk. Ze zien er best intimiderend uit, maar je kunt ze vasthouden en ze lopen gewoon over je heen.” Volgens Maaike is het belangrijk voor kinderen om de mogelijkheid te hebben met dieren om te gaan. Zelf is ze blij dat ze is opgegroeid met dieren. “Je leert veel van dieren. Ze zijn heel duidelijk in het aangeven van hun grenzen.”

Stage
Voor haar opleiding liep Maaike eerder al stage bij Avonturia De Vogelkelder en de voormalige Wildopvang Zuid Holland. Uiteindelijk kwam ze terecht bij de Kinderboerderij Tanthof, waar ze drie stages liep. Hier zag ze de kans om te oefenen met dierverzorging, wat een groot deel van haar opleiding tot paraveterinair omvat. In de eerste twee jaar van de opleiding tot paraveterinair mogen studenten nog geen stage lopen bij dierenartsen. Op de kinderboerderij komt het gelukkig niet al te vaak voor dat er een opgeleide arts nodig is. “De Delta, een dierenartspraktijk in Maasland, komt hier soms langs, maar heel veel doen de beheerders gewoon zelf, zoals medicatie toedienen.’’ Na haar stages besloot Maaike verder te gaan als vrijwilliger. “Ik voelde me hier heel erg op mijn plaats. Het is altijd gezellig en er wordt ook echt geluisterd naar de vrijwilligers. Je mag ideeën opperen en daar wordt daadwerkelijk iets mee gedaan.”

Variatie
Iedere maand knipt Maaike de nagels, kijkt ze de tanden na en voert ze het lichamelijk algemeen onderzoek uit bij de knaagdieren en de konijnen. “Ik verzorg alle dieren, maar mijn voorkeur ligt bij de knaagdieren.” Het werk verschilt sterk per dag. Af en toe maakt ze de stallen schoon, dan weer is ze het terrein aan het opruimen en wanneer er niemand in het café staat neemt ze ook wel eens de taak van horecamedewerker op zich. “Ik kom gewoon binnengewandeld en kijk wat er moet gebeuren.’’ Ze werkt ook mee aan de ‘hondenplons’. De waterspeeltuin is in de wintermaanden gesloten voor bezoekers, maar een keer per maand mogen mensen met hun hond langskomen. “Voor 2 euro mag je hond drie uur lang rondrennen in de waterspeeltuin, en we hebben ook koekjes voor ze liggen.”

Passie
Het constant bezig zijn met dieren maakt Maaike gelukkig, en zij maakt op haar beurt de dieren weer gelukkig, al zijn niet alle dieren op de kinderboerderij even aanhankelijk. Cavia’s zijn moeilijk dieren om een band mee op te bouwen. Van nature zijn het vluchtdieren en ze zijn snel angstig. Toch zitten er een paar cavia’s tussen die nieuwsgierig zijn en die zich, vaak verleid door een handje voer, laten aaien door de bezoekers. Met pony Zorro heeft Maaike wel een echte band opgebouwd. “Dat is echt een van mijn favorietjes. Ze is heel lief en kan allerlei trucjes, hoewel ze soms ook zo’n typische boze merrie kan zijn.” Als je de trucjes van Zorro wilt zien, en misschien zelfs een ritje wilt maken, kun je jouw kinderfeestje bij de kinderboerderij vieren.

Voor iedereen
Je hoeft geen achtergrond in dierenverzorging te hebben om aan de slag te gaan bij kinderboerderij Tanthof. Ook als leek ben je welkom. “Je krijgt dan een lijst met alles wat er moet gebeuren en met waar je op moet letten, en je loopt de eerste paar keer mee met een vrijwilliger.” Zelfs mensen die niets met dieren hebben kunnen iets voor de kinderboerderij betekenen. “Er is plek voor iedereen die tijd overheeft.” Als je graag met mensen werkt, kun je in de horeca staan, voor mensen die goed zijn met hun handen is er de klusploeg en voor degenen die van planten houden is er weer een groene groep. “Als je schoonmaken leuk hebben we ook altijd een plek voor je.”