'Op zulke momenten ben ik toch wel blij dat ik nu lokaal politiek actief ben'
'Op zulke momenten ben ik toch wel blij dat ik nu lokaal politiek actief ben' Foto: Willem de Bie

Politiek: Gerrit Jan Valk - CDA

Algemeen

DELFT – Het bestuur van de stad is in handen van door de inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2), Hart voor Delft (5) en Onafhankelijk Delft (2). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze partijen. Deze week: Gerrit Jan Valk van het CDA.

Wie is als het over politiek gaat je grote voorbeeld?
Als CDA-raadslid ben ik er trots op dat Pieter Omtzigt een partijgenoot is. Hij is een heel goed voorbeeld van een echte volksvertegenwoordiger. Iemand die vasthoudend is, de regering controleert, geen genoegen neemt met halve antwoorden en altijd opkomt voor de belangen van burgers.
Omtzigt handelt in de geest van Abraham Kuyper, de oprichter van de ARP, een van de voorlopers van het CDA. Kuyper leefde in een tijd dat alleen de allerrijksten mee mochten praten in de politiek. Maar hij kwam juist op voor groepen die niet gehoord werden, zoals vrouwen, arbeiders, middenstanders en onderwijzers.

Wat heb je voor de Delftse bevolking bereikt?
Als lid van de oppositie agendeer ik regelmatig onderwerpen die grote gevolgen hebben voor veel Delftenaren maar die zonder debat de gemeenteraad zouden passeren. Door op deze grote onderwerpen steeds kritische vragen te blijven stellen, worden de wethouders gedwongen om hun voorstellen elke keer weer goed te motiveren. Het gaat immers om belastinggeld! Ze kunnen er niet vanuit gaan dat de gemeenteraad zonder slag of stoot akkoord zal gaan.

Vorig jaar bijvoorbeeld wilde het college de nieuwe parkeervisie in recordtempo door de gemeenteraad jassen, met nauwelijks mogelijkheden voor inspraak. Samen met Joëlle Gooijer van de ChristenUnie heb ik toen flink aan de bel getrokken. Het resultaat was dat er extra inspreekmomenten kwamen en dat de stad hoorde wat het plan was. En dat hebben we geweten: meer dan 150 brieven, een petitie met ruim 2000 keer handtekeningen en er werd zelfs een demonstratie georganiseerd.

Dat Avalex lid wordt van afvalverwerker HVC, waardoor Delft voor ruim 25 miljoen euro garant staat, is een ander voorbeeld van een onderwerp dat geruisloos aangenomen dreigde te worden.

En aanstaande dinsdag praten we in de gemeenteraad over de aanleg van WarmtelinQ, een warmteleiding die dwars door Delft wordt aangelegd.

Het is logisch dat er zorgen zijn over geluidsoverlast, omleidingen, het effect op groen of de veiligheid. Ik heb het initiatief genomen om namens de gemeenteraad een zienswijze te sturen aan de Provincie Zuid Holland, waarin deze zorgen worden benoemd. De Provincie moet hier nu op reageren en deze zorgen zoveel als mogelijk wegnemen.

Wat zou je in jouw raadsperiode nog willen verwezenlijken?
Bij het parkeerbeleid is er te weinig geluisterd naar de mening van mensen om wie het gaat. De coalitiepartijen hanteerden hier de ‘grote stappen, snel thuis’-methode: we hebben één oplossing en die smeren we over hele wijken uit. Als gevolg hiervan is betaald parkeren in heel Wippolder ingevoerd; ook in buurten waar helemaal geen parkeerprobleem is.

Wat ik deze periode nog wil bereiken, is dat de maatregelen van het nieuwe parkeerbeleid veel meer worden afgestemd op behoeftes van individuele buurten. Maatwerk dus. Steeds in nauw overleg met inwoners, verenigingen en ondernemers in de omgeving.

Een ander onderwerp waar ik me de komende tijd hard voor blijf maken is de afvalproblematiek. Dat is gewoon grote ellende: containers die overvol zitten en niet tijdig worden geleegd en illegaal gedumpt afval dat soms dagenlang blijft liggen. Dit mogen we nooit normaal gaan vinden en dus zal ik blijven vragen om oplossingen. Van zacht, bijvoorbeeld door het betrekken van buurtcoaches, tot hard: strikter handhaven.

Zou je aan de Delftse politiek iets willen veranderen, zo ja, wat en waarom?
Er zitten 39 raadsleden in de gemeenteraad, die allemaal hetzelfde willen: het allerbeste voor Delft. We verschillen alleen van mening in wat het allerbeste is en hoe je dit bereikt. Die verscheidenheid aan meningen en ideeën is ontzettend belangrijk in een democratie. Een ‘ander geluid’ moet dus niet gezien worden als lastig, maar als waardevol.

Ik zou graag zien dat er in de Delftse politiek veel minder stemafspraken gemaakt worden in het coalitieoverleg. Zoek steeds een meerderheid voor de eigen voorstellen en beoordeel voorstellen van de oppositie op de inhoud in plaats van op wie het voorstelt. Juist de oppositiepartijen hebben goede voelsprieten in de Delftse samenleving en kunnen het geluid van de stad goed verwoorden.

Heeft de corona-pandemie invloed op je werk als raadslid?
Het belangrijkste is dat corona het contact met inwoners en ondernemers van Delft lastiger maakt. Daardoor zijn er veel minder fysieke bijeenkomsten en ontmoetingen. En dat is wat zo belangrijk is voor een raadslid en wat het ook zo leuk maakt om raadslid te zijn. Als gemeenteraad vergaderen we sinds de corona-uitbraak online. Dat werkt, maar daar is ook alles mee gezegd. Het informele contact in de wandelgang met andere raadsleden, met college en met ambtenaren mis ik nu wel.

Hoe kijk jij momenteel naar de landelijke politiek?
De toeslagenaffaire laat pijnlijk duidelijk zien hoe belangrijk een ‘tegenmacht’ is. Een Tweede Kamer die voorstellen kritisch beoordeelt, met altijd de belangen van de mensen die ze vertegenwoordigen in het achterhoofd. En die met goede eigen voorstellen komt. Maar ik stoor me ook aan de geldingsdrang van sommige Kamerleden, die ‘het nieuws halen’ belangrijker lijken te vinden dan de kwaliteit van de wetgeving en die strooien met spoeddebatten en moties van wantrouwen. Op zulke momenten ben ik toch wel blij dat ik nu lokaal politiek actief ben.