Op excursie naar eendenkooi Aalkeetbuiten
Op excursie naar eendenkooi Aalkeetbuiten

Eeuwenoude eendenkooi open voor bezoek

Algemeen

MIDDEN-DELFLAND - Dit oude Hollandse fenomeen is een bezoekje meer dan waard: De eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Tijdens de unieke rondleidingen van Natuurmonumenten Midden-Delfland ontdek je hoe hier vroeger eenden werden gevangen. Boswachter en kooiker Gerard van Winden: "De meeste mensen denken alleen aan een kooi. Maar de eendenkooi is eigenlijk een slim ingericht stukje natuur, om in het wild levende eenden te vangen".

 De eendenkooi Het Aalkeetbuiten is helemaal in originele staat herstelt. Hier kun je nog zien hoe het er vroeger uit zag en hoe de eenden gevangen werden. "Bij de eendenkooi hoort een interessant verhaal." legt van Winden uit. "Met een getraind kooikershondje werden de nieuwsgierige eenden de kooi in gelokt. Hierbij was absolute stilte enorm belangrijk". De kooiker neemt je mee terug in de tijd!

Stukje historie"Dit stukje cultuurhistorie wil je niet missen" vertelt van Winden. Eendenkooien vormen een oud en typisch Nederlands verschijnsel. Ooit waren er in Nederland zo'n 1000 eendenkooien. Nu zijn er nog ruim 100 over, waarvan de helft in goede of redelijke staat. In Midden-Delfland zijn er nog drie eendenkooien.

Meld je aan!
Excursies naar de eendenkooi Het Aalkeetbuiten vinden plaats op zondag 21 juli, zondag 25 augustus, zondag 15 september en zondag 13 oktober. Een aantal excursies zijn speciaal voor kinderen. Wil je mee? Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via de website: www.natuurmonumenten.nl/agenda.