De capsule ofwel 'pod', genaamd Atlas 02, ontwerpen door het Delft Hyperloop team
De capsule ofwel 'pod', genaamd Atlas 02, ontwerpen door het Delft Hyperloop team

Delft Hyperloop presenteert pod in Prinsenhof

Algemeen

DELFT - Afgelopen week heeft studententeam Delft Hyperloop het ontwerp van hun nieuwe hyperloop capsule, Atlas 02, onthuld in Museum Prinsenhof in Delft.

Met deze capsule, of pod, zal het team in de zomer meedoen aan de SpaceX Hyperloop Pod Competition. De snelste pod in de vacuümbuis zal de winnaar worden van deze wedstrijd die plaatsvindt in Los Angeles. Het doel van het team is om te winnen en het huidige wereldrecord van 467 km/h te verbreken op een track van één kilometer. Chief Engineer Elja Ebbens is optimistisch over het breken van dit snelheidsrecord: "De onderdelen van de pod zijn compact geplaatst, waardoor hij extreem licht is. Daardoor kan hij beter versnellen en afremmen. De pod heeft een kracht vergelijkbaar met een tank, maar met een lager gewicht dan een motorfiets. Zo kunnen hoge snelheden behaald worden."

De vergelijking met een sportauto kwam ook in de presentatie naar voren. De Hyperloop haalt veel hogere snelheden. Daarnaast kost de ontwikkeling van een sportauto honderden engineers, miljarden euro's en jaren aan ontwikkeling vooraf. Het Hyperloopteam van de TU Delft bestaat uit slechts 39 studenten die in 1 jaar een volledig werkend prototype bouwen. Naast de competitie focust het team zich ook op het onderzoeken van de haalbaarheid van een hyperloopsysteem in de toekomst. Bij de presentatie werd duidelijk dat de Hyperloop geen futuristisch voertuig meer is. Teamcaptain Rieneke van Noort: "De implementatie in ons dagelijks leven komt steeds dichterbij. Om hier aan bij te dragen, houden we ons ook bezig met vraagstukken omtrent veiligheid, economische potentie, infrastructuur en de benodigde techniek voor het bouwen van een hyperloopsysteem."
Deze week krijgt het team te horen of ze door zijn naar de volgende ronde. Een 'ja' betekent dat ze het ontwerp mogen produceren, testen en meenemen naar de competitie in LA.