Afbeelding

Het PHYSEE-team wil een impact maken

Algemeen

DELFT – Ferdinand Grapperhaus richtte in 2014 het bedrijf PowerWindow BV op. Inmiddels 4,5 jaar verder is de naam veranderd in PHYSEE. PowerWindow is de productnaam van hun core business, ruiten die via zonnecellen energie weten op te wekken.

Door Ruud Stift

Ferdinand (30) studeerde Technische Natuurkunde. Vandaar dat hij met een natuurkundige blik kijkt naar de wereld om hem heen. Zo kwam hij op het idee om energie uit glas te genereren. Een one of a kind, unieke innovatie!
"Onze bedrijfsnaam, PHYSEE, is een samenvoeging van Physics (natuurkunde) en Seeing (zien). Dat lieten we los op glas. Wat kan er allemaal mee? Onder elke hoek en elke windrichting plaatsen we een glazen bouwkeet. Hier werden allemaal gegevens uit gehaald, zoals zoveel opbrengst zonne-energie onder die hoek en die windkracht etc. Die waarden vertaalden zich in de productie van een PowerWindow, bestaande uit vier componenten: het 'powergedeelte' (opwekking d.m.v. zonnecellen), het smartgedeelte (sensoren), het eesy-gedeelte, efficiënt energy system en tenslotte de huid (skin), de koppeling naar andere toepassingen, zoals: automatische bediening van zonneschermen, ventilatieroosters of het opladen van telefoons middels een batterijkastje.

Check
Wij mensen hebben een huid, die meet of het warm of koud is. Gebouwen verdienen ook zo'n huid, een SmartSkin, opgebouwd uit cellen. Voorafgaand aan elke opdracht onderwerpen we de locatie aan een zogenaamde PHYSEEbility check. We maken een 3D-model van het gebouw en haar omgeving. Daarna maken we een 'zonnestudie', als tweede stap analyseren we de façade: een gedetailleerde studie van de aanwezige kamers en ramen. We geven een realistisch, objectief advies over slimme applicaties die gecombineerd kunnen worden. Tezamen met een overzicht van de potentieel gereserveerde energie kunnen we dan een rapport opmaken. Een helder advies om het gebouw slimmer en energie neutraler te maken."
Impact
PHYSEE is uniek in wat ze doet. "We willen het perspectief op aarde veranderen, we moeten af van fossiele brandstoffen. Ons mooiste project tot dusver was het gebouw van de Goede Doelen Loterij in Amsterdam. Hier hebben we de zuidgevel van 100 m2 nieuwe 'huid' voorzien. Dit jaar staan er nog drie prachtige projecten op het programma, allen gemiddeld 1500 m2 groot. Zo gaan we de Bold-toren van ontwikkelaar Vorm in Amsterdam met onze slimme PowerWindows bekleden. Van een kleine start-up zijn we gegroeid naar een scale-up, die haar product ook over de grenzen wil toepassen. Onze insteek is om het team van inmiddels dertig man een verandering teweeg te brengen, een impact maken.

Recent sleepten we ons 1e buitenlandse project binnen, voor Meyer Bergman. De renovatie van een gebouw van 1100 m2 in Dublin. We 'leven' nog van investeringen en subsidies, maar ik verwacht binnen enkele jaren winstgevend te zijn."