Afbeelding
Foto: Esdor van Elten

Dubbel Delft

Algemeen

Een van de mooiere locaties in Delft is ongetwijfeld de Nieuwe Plantage. Met fraaie, soms haast monumentale woningen, die aan de achterzijde vaak ook nog een diepe tuin hebben. Om nog maar te zwijgen van de voorzijde van de huizenrij: daar wordt groen met hoofdletters geschreven. Het is zo ongeveer het enige deel in de Delftse binnenstad dat je heuvelig zou kunnen noemen.

Ooit lag de Nieuwe Plantage in de gemeente Vrijenban, net buiten de stadsgracht en werd lange tijd nog als Oostsingel aangeduid. Met de aanleg van het Rijn-Schiekanaal werd de gracht, of singel, overbodig en gedempt. Daardoor kwam een strook grond vrij waarvoor tuinarchitect Poortman een klein park ontwierp. De toenmalige VVV, 'Delfia' genaamd, adviseerde om de nieuwe straat 'Kalverbosch' te noemen. Het was tenslotte een verlenging daarvan. Ook een gemeentearchivaris moet daar natuurlijk iets van vinden. Die had historisch verantwoord uitgezocht dat 'Nieuwe Plantage' beter was.
En aldus geschiedde.

In de loop der jaren werden allerlei huizen en straten tussen de Haagweg, de Lepelbrug en het Duyvelsgat (nabij de Tweemolentjeskade) aangehaakt bij de Nieuwe Plantage. Na de aanleg van de Reineveltbrug, die weer een verbinding had met de Wateringse Vest, werd het nog onduidelijker. Uiteindelijk werden er in 1987 knopen gehakt: men besloot dat de weg door het Kalverbos (nou ja, bos…) bij de Wateringse Vest hoorde en dat het parkje (bos) en de straat bij watertoren en het graf van Naundorff voortaan Kalverbos genoemd mocht worden. Fraaie huizen zijn het gebleven, daar aan de Nieuwe Plantage. Met veel groen aan de achterkant en 'glooiende heuvelen' aan de voorkant.

Zowel aan de huizen als aan de directe omgeving is in de loop der jaren weinig veranderd. Een enkele dakkapel, een enkel nieuw muurtje of serre, dat is het dan wel. Eén keer per jaar is het er drukker als normaal. Dan gedenken we op deze mooie plek de mensen die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer delft? Kijk ook op www.willemdebie.nl/dubbeldelft)

Afbeelding