Na renovatie zorgen slimme verkeerslichten hier voor betere doorstroming.
Na renovatie zorgen slimme verkeerslichten hier voor betere doorstroming.

De N470 wordt schoon, maar bovenal vlot en veilig

Algemeen

DELFT - Op en rond de N470 staat van alles te gebeuren. U leest hier maandelijks over in de krant Delft op Zondag. Deze week wordt de column verzorgd door Jiri Beijer, omgevingsmanager N470 geeft energie.

Door: Jiri Beijer

In deze column vertel ik samen met collega's maandelijks hoe we de N470 CO2-neutraal gaan maken. De weg gaat energie besparen en energie leveren. Bewoners en bedrijven spelen daar een grote rol in. De N470 is een voorbeeld van onze nieuwe aanpak om wegen duurzaam te renoveren. Daar zijn we erg trots op en vertellen we graag over.

In ons enthousiasme willen we niet vergeten om je ook te vertellen wat weggebruikers en omwonenden dagelijks van de vernieuwde weg gaan merken. Want na renovatie zal de N470 weer helemaal voldoen aan de eisen van nu. Uitgangspunt is dat de provincie de doorstroming en veiligheid van de weg wil verbeteren. Zeker sinds de toegenomen drukte door het aansluiten van de A4. Vier aannemers maken nu hun ontwerp met concrete maatregelen, waaruit we de beste zullen kiezen. In maart 2018 kunnen we meer over het winnende ontwerp vertellen.

Aanpassingen
Enkele aanpassingen staan al wel vast. Slimme verkeerslichten op alle kruispunten spelen straks beter in op de verkeersdrukte en zorgen ervoor dat auto's sneller en gelijkmatiger doorrijden. Het Kruithuisplein is het grootste knelpunt. Daar passen we extra verbeteringen voor de doorstroming toe, zoals een extra rijstrook richting Delft-Noord. Op het verhoogde gedeelte van de weg gaat de maximum snelheid omlaag van 100 naar 80 kilometer per uur. Ook dat is beter voor doorstroming en geluid.
De nieuwe asfaltsoort zal het geluid van de weg verminderen. Daarnaast voeren we een geluidsonderzoek uit waar mogelijk aanvullende maatregelen nodig zijn. De nieuwe verlichting is niet alleen zuiniger, maar ook prettiger voor de ogen van de weggebruikers. Een 'calamiteitendoorsteek' op de Kruithuisbrug zorgt ervoor dat auto's kunnen omkeren, wanneer de brug onverhoopt niet meer dicht gaat.
De puzzel is nog niet af, maar ik verwacht dat we er allemaal op vooruit gaan.

Deze column is onderdeel van een serie rond 'De N470 geeft energie' van de Provincie Zuid-Holland. Wilt u meer weten over het project of heeft u een vraag of opmerking? U kunt terecht bij omgevingsmanager Jiri Beijer, j.beijer1@pzh.nl of een kijkje nemen op www.n470geeftenergie.nl.