Een speciaal voor Delft ontworpen verkeersbord moet fietsers erop wijzen dat ze te gast zijn in het autoluwplusgebied.
Een speciaal voor Delft ontworpen verkeersbord moet fietsers erop wijzen dat ze te gast zijn in het autoluwplusgebied.

Bord en pop wijzen fietsers op hun gedrag

Algemeen

DELFT - In de Choorstraat roept de gemeente fietsers op hun gedrag aan te passen. Dit gebeurt met een nieuw verkeersbord en een opvallende pop, ontworpen door kunstenaar Tijn Noordenbos.

De gemeente wil het autoluwplusgebied van de binnenstad aantrekkelijker en veiliger maken voor voetgangers. Op sommige plekken ervaren voetgangers hinder van fietsers, bijvoorbeeld in de Choorstraat. Bij wijze van proef plaatst de gemeente hier een nieuw bord om duidelijk te maken wat van de fietser wordt verwacht. Het bord 'fietser te gast' is speciaal ontworpen voor de gemeente Delft. Het speelt in op het gedrag dat van mensen mag worden verwacht: de fietser is te gast in het voetgangersgebied en zal het gedrag daarop moeten aanpassen. Om de proef kracht bij te zetten heeft de Delftse kunstenaar Tijn Noordenbos een pop ontworpen die de fietser specifiek aanspreekt op het gedrag tijdens openingstijden van de winkels: 'winkels open, liever lopen'.
De proef in de Choorstraat wordt voor de duur van één week gehouden. Daarna maakt de gemeente op basis van camerabeelden een vergelijking met de situatie zonder de maatregelen. Heeft de proef succes, dan komt er mogelijk een vervolg in bijvoorbeeld de Jacob Gerritstraat of andere voetgangersgebieden waar fietsen is toegestaan.