Afbeelding

Hemd van het Lijf: Tijn Noordenbos

vaste rubrieken

Tijn Noordenbos (67) heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar blijft zich met van alles bemoeien. 'Ik ben als de dood dat ik niks meer te doen heb'.

1. Waarom wil je hier aan de Oude Delft worden gefotografeerd?
"Hier begon het ooit voor mij in Delft. Ik kom oorspronkelijk uit Den Haag, maar kwam in 1980 in Delft. Toen begon ik hier met m'n eigen meubelzaak. Iets later zijn we begonnen met het koffiehuis Uit de Kunst."

2. Inmiddels ben je bekende Delftenaar. Waarom eigenlijk?
"Ik organiseer natuurlijk veel en bemoei me overal tegenaan. Dan komt je naam soms tevoorschijn. Ik heb allerlei bedrijven opgezet, heb voor GroenLinks in de politiek gezeten en ik verbouw nog weleens iets. Twee jaar terug ben ik in de Choorstraat begonnen met de winkel Van Alles en Nog Iets, maar die gaat weer sluiten. Het beroep van winkelier is me niet op het lijf geschreven. Het is veel wachten. De verkoop viel ook tegen. Het tweede jaar was uien."

3. Waarom steek je je kop graag boven het maaiveld?
"Misschien sta ik gewoon graag in de picture. Eigenlijk ben ik best wel een ijdeltuit; ik moet het niet mooier maken dan het is."

4. Waar komt dat vandaan?
"Mijn broer was vroeger best een lastige jongen en mijn ouders waren tolerant. Dat liep uit de klauwen, met zijn driftbuien en zo. Ik hield me daardoor gedeisd. Op latere leeftijd had ik er daarom, denk ik, behoefte aan om op andere manieren op te vallen. Verder heb ik altijd wel behoefte om dingen te creëren. Zoals de telefooncel, die hier voor de deur staat. Op een gegeven moment ontdekte ik dat je maar iets hoeft te verzinnen en je krijgt de aandacht. Dan wordt het na een tijdje een sport om zoveel mogelijk in beeld te zijn. Grappig, maar ik kan het ook relativeren. Het is heel betrekkelijk."

5. Wat was je beste idee?
"Misschien wel de telefooncel. Als je ziet hoeveel aandacht daar voor is en hoeveel foto's er van worden gemaakt... Dat is wel een toppertje. De telefooncel is bovendien bekender dan het koffiehuis. Vijftien jaar geleden heb ik 'm hier neergezet, toen nog illegaal."

6. Wat is het beste advies dat je hebt gekregen?
"Dat ik twee keer moet nadenken voordat ik iets doe. Alleen heb ik dat advies nog weleens te weinig nageleefd."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"...zou ik eens gaan praten met de studentenverenigingen in de stad om te kijken of de alcoholconsumptie onder hun leden niet wat minder kan. Het hoort nu zo vanzelfsprekend bij het studentenleven, het gaat alleen maar om zuipen, zuipen en nog eens zuipen. Er mag best een duidelijk signaal worden gegeven dat het niet normaal is om zoveel te drinken."

8. Is Delft is er de afgelopen dertig jaar leuker of minder leuk op geworden?
"Leuker. Delft was in de jaren '80 op uitgaansgebied een schrale bedoening. Het enige terras was op de Wijnhaven en daar zat dan ook iedereen. Het Doelenplein stelde nog niets voor en ook de Beestenmarkt was geen terras. Op horecagebied heb je nu veel meer en er is veel meer levendigheid. Verder is het goed dat het centrum autoluw is."

9. Wat hoop je ooit nog mee te maken?
"Dat ik een beroemde kunstenaar word. En zo niet dan is 't ook best. Een mens kan niet alles hebben."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Ja, geniet van de stad en koop ook in Delft. Delftse ondernemers hebben daar naarstig behoefte aan. Iedereen waardeert de stad, maar niet iedereen koopt hier ook z'n spullen. En het ondernemersklimaat is momenteel best moeizaam."