Hans van der Sman (met fiets zonder versnellingen), Bartjan Kerklaan (met armen over elkaar) en Sjaak van der Burg (met fiets met versnellingen). (foto: Roel van Dorsten)
Hans van der Sman (met fiets zonder versnellingen), Bartjan Kerklaan (met armen over elkaar) en Sjaak van der Burg (met fiets met versnellingen). (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Nootdorpers fietsen naar Estland en voor Gambia

Algemeen

NOOTDORP – Een fietstocht van 1700 kilometer. Veel mensen moeten er niet aan denken. Nootdorpers Hans van der Sman en Sjaak van der Burg wel. En ze doen het ook nog eens nog op een fiets zonder versnellingen.

Over twee weekjes begint hun uitdagende fietstocht naar Estland. Het doel van de tocht is om geld in te zamelen voor een school in Gambia. "Mijn oude vismaat en goede vriend Bartjan Kerklaan is al jarenlang bezig met ontwikkelingswerk in Gambia", legt Hans van der Sman uit. "De passie die Bartjan altijd uitstraalt als Gambia ter sprake komt en alles wat hij samen met zijn vrouw José daar voor elkaar heeft gekregen - op eigen initiatief - is bewonderenswaardig."
De Nootdorpse IJsclub besloot dus al om de opbrengst van de Dobbeloop van 24 september naar dit project over te maken. "Kort nadat we dit besloten bereikte ons het bericht dat bij Bartjan kanker is geconstateerd. Zijn ziekte heeft mij er toe gezet om hier op korte termijn extra werk van te maken."

Bijzondere manier
En dat doen ze. Op een wel heel bijzondere manier. "Mijn zoon Bram is vorig jaar naar Estland verhuisd. Zijn fiets bleef achter in Nederland. Elke keer als ik die zag staan, had ik het gevoel dat ik er iets mee moest doen. Toen ik het slechte nieuws van Bartjan hoorde, bedacht ik me geen twee keer en wilde ik voor hem en zijn project in Gambia naar Estland te gaan fietsen." Hij belde naar Bartjan om het voor te leggen. "Hij verklaarde me voor gek, maar vond het een prachtgebaar. Dit vond Sjaak van der Burg ook. Hij bood direct aan om mee te fietsen als navigator."
De beide Nootdorpers gaan fietsen voor een schoolproject in het Gambiaanse dorp Sanyang, waar zo'n 350 kinderen het onderwijs op een basisschool volgen. Ze moeten het dorp verlaten om hun leerweg te vervolgen op een Upper Basic School. Om zo'n school in Sanyang te realiseren, heeft Bartjan een grote actie op poten gezet. Hij zamelde op allerlei manieren geld in. De realisatie van deze school vindt momenteel al plaats. Het wordt een gebouw bestaande uit zes klaslokalen, een bibliotheek en een kantoor. Elk lokaal biedt plek aan ongeveer 60 leerlingen. "Onze missie is om zowel de volledige inrichting van dit gebouw en de elektriciteitsvoorziening bij elkaar te fietsen", zegt Van der Sman.
Hij en Sjaak van der Burg zijn van plan om op 4 september te vertrekken. De reis zal via Duitsland en Denemarken naar Stockholm in Zweden leiden, waar de ferry naar Tallinn in Estland wordt genomen. In Estland moeten de laatste 100 kilometer naar Rapla, de woonplaats van Bram, worden afgelegd.

Vrijgevigheid
Hans en Sjaak doen een beroep op ieders vrijgevigheid om het levenswerk van Bartjan Kerklaan tot een succes te maken. Doneren kan via NL28RABO0306693569 t.n.v. de Nootdorpse IJsclub o.v.v. Naar Estland voor Gambia.
De fietstocht is komende tijd te volgen via de website www.nootdorpseijsclub.nl en www.facebook.com/naarestlandvoorgambia.