Zenleraar Dirk Polder in oefenruimte van Zen.nl aan de Frederik Matthesstraat 45 in Delft.
Zenleraar Dirk Polder in oefenruimte van Zen.nl aan de Frederik Matthesstraat 45 in Delft.

Zenmeditatie bij Zen.nl: niet zweverig en zaligmakend, maar uiteindelijk wél rustgevend

Algemeen

DELFT – Zen.nl organiseert in Delft binnenkort een introductiecursus zenmeditatie.

Zen.nl heeft in Nederland al zo'n 25 vestigingen. Die in Delft verhuisde recent naar een nieuwe locatie, pal achter het Agnetapark. "Een hele sfeervolle en fantastische plek", zegt zenleraar Dirk Polder. Hij en de andere docenten maken, als het weer het toestaat, dankbaar gebruik van het Agnetapark. Ook de oefenruimte van Zen.nl Delft mag er zijn. Deze ademt rust. En daar is dus steeds meer behoefte aan, weet Polder. "Het lijkt alsof bedrijven steeds meer van hun personeel vragen. Alles moet sneller en resultaten moeten beter." Het leidt niet zelden tot spanning, stress en burn-outs. De mens heeft meer behoefte aan rust. Steeds vaker wordt gekozen voor zenmeditatie. "Het mystieke is er vandaag de dag wel vanaf", verklaart Dirk Polder. "Het wordt steeds gewoner om te mediteren."

Maar hoe moet dat eigenlijk, mediteren? Daar weten de docenten van Zen.nl alles van. "We leren onze leerlingen om te mediteren en zich de techniek eigen te maken. Je leert je eigen hoofd kennen. Dán zie je wat je zelf doet. Als je dat ziet, kun je verandering aanbrengen. Mediteren zelf maakt dus niet direct rustig; het geeft het inzicht in hoe je uit de malle molen van alle drukte kan stappen. Als je hier voor de rust komt, dan garandeer ik dat je die krijgt, maar in eerste instantie zal het voelen als een heksenketel."

Binnenkort begint dus een twintig bijeenkomsten omvattende introductiecursus. Op 26 en 27 augustus en 2 en 3 september zijn gratis proeflessen. Polder wil, zegt hij, niet doen alsof de cursus 'zaligmakend' is. Maar, kan hij wel zeggen: "Wie 'm heeft afgerond is meer tegen het leven opgewassen. Je leert het meer waarderen, de leuke en minder leuke kanten. Je zult makkelijker accepteren en meer van het leven genieten."

Zie voor meer info en aanmelden voor een gratis proefles www.zen.nl/delft.