Leden van ‘Team Kleijweg’ oefenen in ganzenvlucht-formatie in het buitenwater voor Swim to Fight Cancer. (foto: Ellen Valstar)
Leden van ‘Team Kleijweg’ oefenen in ganzenvlucht-formatie in het buitenwater voor Swim to Fight Cancer. (foto: Ellen Valstar) Foto: Ellen Valstar

Oefenen in Den Hoorn voor zwemactie in Schie

Algemeen

DEN HOORN - In Delft wordt volgende week weer de 'Swim to fight cancer' actie gehouden: een zwemtocht door de Schie om geld in te zamelen voor onderzoek naar de aanpak van kanker. In Den Hoorn werd dinsdag alvast geoefend in buitenwater.

Tientallen deelnemers zijn inmiddels al een tijdje aan het trainen, om het op zondag 27 augustus te kunnen volhouden op het twee kilometer lange traject tussen het Armamentarium aan de Oude Delft en de Oostpoortbrug. Het gros van de zwemmers zal zeker een uur nodig hebben voor het overbruggen van die afstand. De meesten oefenen daarvoor in een zwembad. Voor een realistische voorbereiding doken leden van de familie Kleijweg uit Den Hoorn, op dit moment een 'topteam' met al 5500 euro aan geschonken sponsorgeld, deze week ook het echte buitenwater in.

Tussen de waterlelies in zwommen ze een proeftraject van ook zo'n twee kilometer. En iedereen lukte dat binnen vijf kwartier, ook al bleek dit water toch knap kouder dan in een binnenbad. De voor menigeen nieuwe zwemsuits, aangetrokken omdat die de door de Delftse organisatie verplicht zijn gesteld, bleken niet overbodig. "Zo'n suit is echt lekker, want na een uur krijg je het toch wat kouder dan bij oefenen in een verwarmd zwembad", was de ervaring van Riet Kleijweg, één van de deelnemers. "Dit was dus een goeie test voor 27 augustus." De Delftse zwemactie nadert een voorlopig totaalbedrag van 70.000 euro aan sponsorbijdragen voor de deelnemers. En dat kan komende week nog verder oplopen, met nieuwe stortingen die nog worden gedaan via de website delft.swimtofightcancer.nl.

Aan de start in Delft zal ook dit jaar voormalig Olympisch- en wereldkampioen Maarten van der Weijden verschijnen. Hij zal een aantal uitgekozen zwemmers daadwerkelijk begeleiden. 

Voor hem zal de tocht in het Delftse kanaal een makkie zijn: vorige week zondag zwom Van der Weijden nog het grote Kanaal tussen Engeland (Dover) en Frankrijk (Calais) over, en meteen weer terug. Over die 'dubbel' deed hij ruim negentien uur. Ook deze monstertocht ondernam hij om geld in te zamelen voor kankeronderzoek, na zelf genezen te zijn van leukemie.