Werk in uitvoering op de testlocatie. Hier is onderzocht hoeveel energie via een geluidsscherm kan worden opgewekt.
Werk in uitvoering op de testlocatie. Hier is onderzocht hoeveel energie via een geluidsscherm kan worden opgewekt.

'Pimp' je geluiddscherm - en wek energie op

Algemeen

DELFT - Op en rond de N470 staat van alles te gebeuren. U leest hier maandelijks over in de krant Delft op Zondag. Deze week wordt de column verzorgd door Nikos Chrysochoidis Antsos, promovendus aan de TU Delft.

Door: Nikos Chrysochoidis Antsos

Twee maanden geleden schreef ik in Delft op Zondag al over mijn onderzoek aan het geluidsscherm langs de N470. De provincie wil weten of van deze geluidsmuur een zogenaamde 'Energy Wall' te maken is. Dat is een geluidsmuur die niet alleen zorgt voor minder geluidsoverlast van het verkeer, maar ook nog eens energie opwekt voor de omgeving. Afhankelijk van de locatie kan je een Energy Wall uitrusten met verschillende onderdelen. Op plekken met veel wind kunnen kleine windturbines geïntegreerd worden en elders zullen zonnepanelen het voornaamste component van de geluidsmuur zijn.

Op mijn testlocatie, tussen de A13 en de rotonde bij de Laan van Ruyven, heb ik afgelopen jaar de windsnelheid en hoeveelheid zonlicht gemeten om een inschatting te maken van de hoeveelheid energie die hier opgewekt kan worden. Uit mijn onderzoek blijkt dat de 400 meter lange geluidsmuur geschikt zou zijn voor kleine windturbines en zonnepanelen en voldoende energie kan opwekken voor vijftig huishoudens en straatverlichting of het opladen van elektrische voertuigen. De richting van de wind maakt een groot verschil in de energie die wordt opgewekt. Staat de wind haaks op de muur dan is de wind 40 procent sneller dan bij een losstaande windturbine en produceert dus meer energie, omdat de wind als in een trechter tegen de geluidsmuur wordt opgestuwd. Is de wind parallel aan de muur dan is de opbrengst weer wat lager dan verwacht.

De eerste resultaten zijn veelbelovend, waardoor we in een volgend experiment kleine windturbines op de geluidsmuur gaan plaatsen voor verder onderzoek naar de werkelijke energieopbrengst. Daarnaast meten we ook vibraties en geluid; beide belangrijk voor de veiligheid en een stille energieopwekking. De resultaten worden door de provincie gebruikt om de N470 duurzaam te onderhouden. In de toekomst leent het systeem van de Energy Wall zich hopelijk ook voor vele andere locaties. Constructies als geluidschermen staan er immers toch al. Dat scheelt 30 procent in de kosten voor de aanleg. Zo kunnen we zonder grote aanpassingen en investeringen overgaan op schone energie.

Deze column is onderdeel van een serie rond 'De N470 geeft energie' van de Provincie Zuid-Holland. Meer weten over het project? Mail dan naar Jiri Beijer via j.beijer1@pzh.nl of kijk op www.n470geeftenergie.nl.