Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Molen de Roos, Phoenixstraat 112, heeft heel wat stormen meegemaakt. Letterlijk en figuurlijk. De laatste 'storm' was het vlak voor de voeten graven en opgetild worden voor de immense spoortunnel. Dat kwam wel erg dichtbij.

Maar ja, met een leeftijd van 338 jaar kijk je niet echt ergens meer van op. Vanaf de 17de eeuw begint de Nederlandse windmolen aan een geweldige opmars, met als hoogtepunt de tweede helft van de 19de eeuw. Er staan dan naar schatting negenduizend molens in Nederland. Traditioneel wordt met een molen graan tot meel gemalen. Maar daar kwamen allerlei industriële toepassingen bij, zoals het persen van olie, het maken van verf of het zagen van boomstammen. Dankzij deze industriemolens kunnen gebieden als de Zaanstreek en Amsterdam uitgroeien tot de eerste industriële centra van Nederland. In de Zaanstreek staan in 1731 maar liefst 583 molens. Na de Tweede Wereldoorlog brengen de economische en technische ontwikkelingen in de 20ste eeuw het overgrote deel van de laatste windmolens tot stilstand. Gelukkig is er genoeg besef om deze prachtige historische bouwwerken te beschermen.

Tegenwoordig zijn het monumenten die dankzij de inzet van veel vrijwilligers niet alleen behouden worden maar ook regelmatig in bedrijf zijn. Daarmee trekken ze de aandacht en neemt de belangstelling voor dit oer-Hollandse werktuig weer toe. Al sinds 1679 staat Molen de Roos aan wat we nu de Phoenixstraat noemen.

Sinds februari 2015 maalt de molen weer, en door een samenwerking met diverse maatschappelijk en historisch betrokken partijen is er molenmeel van de Delftse Molen verkrijgbaar. De molen maalt biologische tarwe, spelt en rogge en Delfts Pannenkoek meel. Heerlijke meelsoorten voor onder andere brood én koek. Wekelijks is een enthousiaste groep vrijwilligers, onder leiding van onder andere Jan Spruit, bezig met alles wat nodig is om de molen te laten draaien en dus te laten produceren. "Straks, als alles hier klaar is, staat de molen duidelijk zichtbaar en bereikbaar voor Delftenaren en natuurlijk toeristen. We kunnen niet wachten…", aldus molenaar Jan. Bij winkel 'Ambacht' kan je terecht voor allerlei soorten meel en meer. Kijk op ambachtdelft.nl en delftsemolen.nl. Zie voor meer informatie over deze rubriek www.dubbeldelft.nl.