Vijf van de acht chauffeurs uit Twente.
Vijf van de acht chauffeurs uit Twente.

Oude tractoren uit Twente in Delft

cultuur

Nadat een Twentse vriendenclub met hun oude tractoren al eens naar Groningen waren gereden, is het nu tijd voor een grotere uitdaging: een rit vanuit Twente naar Delft - en weer terug.

Het idee komt van de in Twente geboren Stanislas-docent Frans Geerlink, die inmiddels al lange tijd in Delft woont. "Ik heb mijn zwager Gerard Tasche uitgedaagd om met zijn trekker-clubje te komen", vertelt Geerlink. Die uitdaging sloeg Tasche, die in zijn werkzame leven een groot landbouwmechanisatiebedrijf heeft opgebouwd, niet af. Dus vertrekt hij aanstaande donderdag op de trekker naar Delft. En hij neemt zijn kameraden mee. "Acht oude tractoren zullen dwars door Nederland naar Delft rijden. Dat is een rit van in totaal 260 kilometer", weet Frans Geerlink. Onderweg wordt gestopt in Woudenberg. "Hopelijk is de rit zonder problemen. En anders zijn onder hen gelukkig deskundige mecaniciens."

Tekst en uitleg
Op zaterdag 19 augustus, van 11.00 uur tot 17.00 uur, zijn deze oude trekkers te bewonderen op het St. Agathaplein. Natuurlijk zijn de bestuurders aanwezig om tekst en uitleg te geven. Voor de kenners: de oudste trekker is een Lanz Bulldog, verder zijn er enkele Fordsons, een Ford en een paar Massey Fergusons.
Speciaal voor deze gelegenheid worden enkele Twentse krentenwegges meegenomen. Deze zijn op deze zaterdag verkrijgbaar bij café Barbaar, ook op het St. Agathaplein. De tractoren 'overnachten' op een boerderij, nabij Delft. Zondag 20 augustus vertrekken ze weer, terug naar Twente. Opnieuw een rit van twee dagen.