Christiaan Baljé heeft bij dit artikel liever tekeningen van hoe het er uiteindelijk uit gaat zien, maar is na enig aandringen toch bereid te poseren op de zolder zoals die nu is.
Christiaan Baljé heeft bij dit artikel liever tekeningen van hoe het er uiteindelijk uit gaat zien, maar is na enig aandringen toch bereid te poseren op de zolder zoals die nu is.

De Vliegende Vos na vliegende start vliegensvlug op zoek naar laatste euro's

Algemeen

DELFT - Herberg De Vliegende Vos, ooit gerund door de vader van Johannes Vermeer, keert terug aan de Voldersgracht. Dat schiet al op. Initiatiefnemer Christiaan Baljé wil nu met crowdfunding de laatste noodzakelijke euro's vergaren.

Door: Jesper Neeleman

'De Vliegende Vos wordt een café-restaurant met tentoonstellingen, stijlkamer en 3 hotelkamers. Wie bij ons binnenloopt, stapt 400 jaar terug, de tijd van de Gouden Eeuw in', staat op de website van Crowd About Now. Wie er nú binnenstapt, treft echter vooral vurenhouten latten, gipsplaten, stof, zakken cement, bouwlampen en boormachines aan. Kranige mannen die hier wel raad mee weten, lopen er eveneens rond. 'Dit gaan we maken', staat met zwarte viltstift op de muur geklad, pal naast een bijbehorende bouwtekening bestaande uit wat lijntjes en maten.

Baljé gaf eerder in Delft op Zondag aan deze zomer al de herbergier te willen zijn. "Dat gaat 'm niet meer worden. Maar je moet ambitieus zijn, hé", lacht hij nu. Hij schat in tegen het einde van dit kalenderjaar open te kunnen. De aankoop en de restauratie van het pand - bij elkaar een miljoen euro - zijn gedekt. Dat deel is dan ook in volle gang. Om straks ook de Herberg in te richten, is nog 150.000 euro nodig, naast bijdragen van overheden, sponsors en fondsen. "Daarvoor gaan we crowdfunding inzetten met de ervaren organisatie Crowd About Now", legt Baljé uit. "Het grappige is dat de V.O.C. hun projecten eeuwen geleden al op deze manier financierden. Mensen konden toen met aandelen meebetalen aan de bouw en uitrusting van schepen." Baljé benadrukt dat het anno 2017 geen immense bedragen hoeven te zijn. En je krijgt er altijd iets voor terug. "Er zijn twee mogelijkheden om dit project te steunen", legt hij uit. "Je kunt investeren in de vorm van een lening met een looptijd van 3 jaar en een rendement van 3 procent per jaar. Maar je kunt een x-bedrag doneren en aan de hand daarvan bieden wij een tegenprestatie. Zo kun je 50 euro doneren en daarvoor mag je bij ons komen genieten van een lunch voor twee personen. Maar een bedrijf kan ook 5000 euro doneren en hiervoor krijgen ze vervolgens ons hele café-restaurant tot hun beschikking voor een borrel en een uitgebreide borrelgarnituur en soep voor 50 personen." De toekomstig herbergier kijkt tevreden rond. En leidt ons met trots rond in wat nu nog een bouwplaats is, maar met de dag mooier wordt. Het dak is volledig vervangen en ook trappen en vloeren zijn vernieuwd. Het wordt voorzien van de moderne brandwerende technieken, maar krijgt uiteindelijk een eeuwenoude uitstraling. We passeren een stapel met honderden steentjes. Persoonlijk uit een muur gebikt door Baljé. Die kunnen altijd nog van pas komen. "Ik kan niet zeggen dat het kriebelt. Het is erger. Het is een ongelofelijke jeuk. En het wordt, elke stap die we dichterbij komen, erger. Iedereen die hier wil investeren, zorgt ervoor dat een stukje zeventiende eeuw terugkeert in Delft. Ik vraag hiervoor niet om giften, ik vraag mensen om mee te doen. En als het dan gelukt is, gaan we dat met z'n allen vieren." Dit project steunen? Kijk op https://crowdaboutnow.nl/devliegendevos.