“Ik ben er op 27 augustus weer bij”, meldde Olympisch- en wereldkampioen open water zwemmen Maarten van der Weijden (hier op archiefbeeld) deze week aan Delft op Zondag. Hij zal een eigen team vormen, onder meer met leden van het team met de meeste sponsorgelden.
“Ik ben er op 27 augustus weer bij”, meldde Olympisch- en wereldkampioen open water zwemmen Maarten van der Weijden (hier op archiefbeeld) deze week aan Delft op Zondag. Hij zal een eigen team vormen, onder meer met leden van het team met de meeste sponsorgelden. Foto: Koos Bommelé

Kroosgroei weer aangepakt bij zwemactie door Schie

Algemeen

DELFT – Kroosgroei of niet, de twee kilometer lange Delftse sponsor-zwemtocht voor kankeronderzoek kan ook dit jaar door de Schie worden gehouden. Die medewerking heeft het Hoogheemraadschap van Delfland toegezegd aan de organisatie van 'Swim to Fight Cancer', na vragen over de kosten die vorige zomer moesten worden gemaakt voor het opruimen van een dikke laag kroos.

Door: Henk de Kat

Net als de eerste editie van afgelopen jaar kan het ook komende keer, zondag 27 augustus, nodig zijn om kroos weg te halen voor de zwemmers. De grachten kleuren al weer groen. De meeste deelnemers houden zich daarmee nog niet bezig. "Kanker heeft bij ons in de familie al heel wat levens gekost", meldt Dreamteam Babs op de Delftse site van 'Swim to Fight Cancer' als motivatie om – gesteund door sponsors –volgende maand weer het water in te duiken. Zo'n beweegreden geldt ook voor een vrolijk groepje carnavalsgangers dat meedoet onder de naam De Haringhappers: "Het is een rotziekte, die iedereen kan treffen".

Teller
De teller van alle teams samen staat nu al op 30.889 euro aan beloofde aanmoedigingsbedragen van familie, collega's en vrienden. Ongetwijfeld loopt dat bedrag komende weken verder op. En daarbij komen nog de sponsorinkomsten van kinderen tussen de 5 en 14 jaar. Die kunnen op zaterdag 26 augustus, de dag vóór de grote Schie-tocht (met zwemmers vanaf 15 jaar) in het Kerkpolder-bad naar beste vermogen 10, 20 of 40 baantjes gaan trekken. "We zijn volop bezig geweest met het promoten hiervan op de basisscholen", zegt voorzitter Sjaak Lispet van de Delftse afdeling van 'Swim to Fight Cancer'. Gezien al deze inspanningen en goede bedoelingen geeft het te denken, vindt Leon Hombergen, voorzitter van de PvdA-fractie in het bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland, dat zijn schap vorig jaar flink in de buidel moest tasten om die eerste editie van 'Swim to Fight Cancer' niet te laten floppen. Er lag namelijk een overdaad aan kroos in niet alleen de stadsgrachten, maar ook in de Schie tussen de zwemstart bij het Armamentarium (tegenwoordig: 'Arsenaal') aan de Oude Delft en het keerpunt bij de Oostpoort.

"Ik sta uit de grond van mijn hart achter deze zwemactie", zegt Hombergen. Vorig jaar leverde die 127.000 euro op voor kankeronderzoek. Maar wat stond daar tegenover aan opruimkosten van kroos, en vooral: wat haalde dat schoonmaken nou echt uit? Deze week kreeg Hombergen antwoord op schriftelijke vragen die hij daarover vorige maand stelde aan de Delfland-leiding: "Vorig jaar is tussen 18 augustus en 20 augustus eerst de binnenstad zo kroosvrij mogelijk gemaakt. Door bemaling werd het kroos in één richting gestuurd, en daar verwijderd. Tussen 26 augustus en 28 augustus is kroos geveegd op de Schie, om het zwemparcours vrij te maken. Dat kroos is toen niet verwijderd. De totale kosten van deze twee activiteiten bedroegen 6.337 euro, manuren niet meegerekend."

Swim kon vorig jaar dankzij ingrijpen van het waterschap dus doorgaan over het Schie-parcours. Hombergen: "Maar ik denk dat de werkelijke kosten een veelvoud waren van die ruim 6.000 euro. Delfland-personeel is immers dagen bezig geweest met het kroosvrij maken van de zwemroute, en plaatsing van olieschermen. Twee dagen later was het echter overal terug. Wat ik daarmee bedoel: kroos opruimen komt dus eigenlijk neer op symptoombestrijding."

Onderzoeken
Daarover zegt de top van het waterschap dat er twee onderzoeken lopen naar de oorzaken van kroos. Die moeten leiden tot een plan om de explosieve toename van dat waterplantje voortaan effectiever het hoofd te bieden. Zo'n voorstel is echter pas begin volgend jaar klaar.

De vraag is daarmee wat dat betekent voor de zwemactie van dit jaar in Delft. Voorzitter Sjaak Lispet van Swim to Fight Cancer: "Daarover hebben we inmiddels een gesprek gehad met het waterschap. Delfland zal toch ook dit jaar weer zorgen voor het eventueel opruimen van kroos rond onze zwemactie. Daar zijn we blij mee. En ook met de medewerking van de nieuwe eigenaar van het Arsenaal, waar weer het start- en eindpunt is. Van een eventuele verlegging van het zwemparcours is dus in elk geval dit jaar geen sprake."