Afbeelding
Foto: PR

Summa Cum Laude geslaagd en tweede bij Nationale Scheikunde Olympiade

Algemeen

DELFT - Op donderdag 15 juni heeft Daniil Soloviev (gym-6) de tweede prijs gewonnen bij de Nationale Scheikunde Olympiade. Aan deze prestigieuze wedstrijd deden 19 leerlingen mee – 's lands meest getalenteerden op het gebied van scheikunde. En zijn examens? Daniil is summa cum laude geslaagd met drie tienen, acht negens en één acht.

De NSO is veel meer dan een wedstrijd. De geselecteerden worden gedurende een week ondergedompeld in de wereld van scheikunde. Dagelijks krijgen zij colleges aan de Rijksuniversiteit van Groningen. De kandidaten verblijven in een hostel in de binnenstad. Het programma is voor Daniil doorslaggevend geweest voor zijn studiekeuze. Daniil: 'Door die colleges heb ik een beter beeld gekregen van wat scheikunde eigenlijk is. We gaan veel dieper in op de stof dan op school. Ik heb bijvoorbeeld veel geleerd over de quantummechanica binnen scheikunde. Practica zijn ook heel anders dan op school – veel minder 'kookboekpractica', omdat we zelfstandig aan de slag moeten. Door de deelname aan de NSO ben ik overtuigd geraakt dat ik scheikunde moet gaan studeren.' Op zondag gingen de deelnemers op excursie naar Schiermonnikoog. Daar werden ze onderworpen aan een potje 'geocaching'. Dat is een moderne vorm van schatzoeken: aan de hand van een kaart moesten de kandidaten foto's aan locaties koppelen. Als ze dat goed deden, kregen ze de coördinaten waarmee ze de overwinning konden behalen.

Maar de NSO is natuurlijk ook een competitie, bestaande uit een practicum en een theorietoets. Daniil heeft de schriftelijke toets als beste van iedereen afgelegd, maar kwam tijd tekort bij het practicum: 'In de laatste fase van het practicum werden veel punten verdeeld. Ik was wel klaar, maar kon niet meer alle antwoorden invullen.' Het meisje dat eerste werd, Helen Zegelaar (Bernardinuscollege, Heerlen), deed het practicum beter. Daniil baalt er niet van: 'Het is maar een klein verschil en zij is ook heel goed. Ik ken haar nog van vorig jaar, toen we ook beiden meededen.' Samen met de drie andere winnaars vertegenwoordigt Daniil Nederland bij de internationale Olympiade, die in Bangkok wordt georganiseerd (6 t/m 15 juli).

Voor zijn examen is Daniil summa cum laude geslaagd. Dat betekent met minimaal een negen gemiddeld. Hij scoorde met drie tienen, acht negens en één acht daar ruim boven. Behalve zijn exacte vakken slaagt Daniil in de vakken Chinees, filosofie en muziek. Voor scheikunde had hij nét geen tien. En die acht voor biologie? Daniil: 'die ga ik natuurlijk wel herkansen – dat moet een negen worden.' Daniil gaat volgend jaar aan de universiteit van Cambridge studeren.