Delft mag steeds dieper in de buidel tasten voor het inzamelen van afval door Avalex. De gemeente vreest nu een nieuwe financiële tegenvaller. (foto: archief)
Delft mag steeds dieper in de buidel tasten voor het inzamelen van afval door Avalex. De gemeente vreest nu een nieuwe financiële tegenvaller. (foto: archief)

Nieuwe strop en prijsverhoging dreigen bij Avalex

Algemeen

DELFT - De gemeente Delft is bang dat zich in 2018 een nieuwe tegenvaller voordoet bij vuilverwerkingsbedrijf Avalex. Het betreft een risico van 1,3 miljoen euro wegens hogere verbrandingskosten van restafval.

Door: Henk de Kat

Dit staat in een brief afgelopen week van wethouder Lennart Harpe (VVD) aan Avalex, die is doorgestuurd naar de gemeenteraad. De strop van 1,3 miljoen zou moeten worden verdeeld onder de zes gemeenten die het bestuur vormen van de firma Avalex. Behalve Delft, de grootste aandeelhouder, zijn dat Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar.

De kans dat verbranding van restafval (huisvuil, dat niet thuis hoort in de bakken voor papier, glas of plastic) inderdaad duurder uitvalt, wordt geschat op 75 procent. Als die kostenstijging werkelijkheid wordt gaat dat opnieuw ten koste van óf het toch al niet riante reservefonds van Avalex, óf de bijdragen van elk van de zes gemeenten moeten opnieuw omhoog. Uit de brief van Harpe blijkt ook Delft intussen nog steeds met de vijf andere gemeenten ruziet over het aandeel van deze stad in het functioneren van Avalex. De vijf partners overvielen de wethouder in december afgelopen jaar met een andere berekeningsmethode. Die kwam erop neer dat Delft in 2018 meer zou moeten inbrengen dan waarop de wethouder had gerekend: geen 9,77 miljoen euro maar 180.000 euro meer, dus 9,95 miljoen. Onder protest accepteerde Harpe dat. Nu komt naar voren dat Delft in 2018, volgens de nieuwe begroting van Avalex voor komend jaar, nog weer meer zou moeten bijdragen. Niet die 9,95 miljoen, maar nog eens 350.000 euro erbij, wat dan neerkomt op 10,3 miljoen euro. Ter vergelijking: vijf jaar geleden betaalde Delft nog 7,6 miljoen mee aan het aan de Schieweg gevestigde regionale afvalbedrijf.

Harpe laat Avalex en de Delftse raad weten dat hij niet akkoord gaat met deze nieuwe verhoging. Hij wil niet verder gaan dan zijn onder gemor afgegeven toezegging dat hij zich voorlopig voegt naar een bijdrage van 9,95 miljoen in 2018.
Het achtergrondgevecht daarover met de vijf andere gemeenten, die gezamenlijk willen dat Delft voortaan structureel meer gaat betalen, gaat intussen door.

Harpe wil een uitspraak van de toezichthouder, of anders naar de rechter stappen. Zodra er een uitspraak is die gunstig uitpakt voor de stad, moet de bijdrage van Delft terug naar het niveau van de oude rekenmethode, stelt Harpe. Daarnaast wil hij dat Avalex echt werk gaat maken van bezuinigingen, voor de opbouw van een voldoende groot reservefonds. Dat moet binnen vijf jaar zijn gefikst, schrijft hij.