Publiek kan volgend weekend weer genieten van bijzondere acts. (foto: Koos Bommelé)
Publiek kan volgend weekend weer genieten van bijzondere acts. (foto: Koos Bommelé)

'We hebben weer talloze juweeltjes op het programma staan'

Algemeen

DELFT – De Markt vormt volgend weekend weer het decor voor de Mooi Weer Spelen. Dit internationale straatkunstfestival weet ook na 28 eerdere edities nog te verbazen, verrassen en vernieuwen.

De basis van dit zomerse event blijft altijd hetzelfde: straatartiesten uit binnen- en buitenland vertonen hun kunsten in de binnenstad. Dit jaar is dat vooral op de Markt. Organisator Frank Koenen verwacht dat het een waanzinnige editie wordt. Ja, Mooi Weer Spelen gaat niet meer gepaard met groots spektakel van reusachtige installaties, legt hij uit. "We focussen nu heel erg op artiesten en duo's en een enkel groter gezelschap die cirkelshows doen. Dus: iemand doet iets bijzonders, publiek staat er in een kring omheen en kijkt ernaar." Meer dan de helft van hen de artiesten komt uit het buitenland. "Eén van hen komt zelfs uit Japan. Hij is een virtuoos op het gebied van jongleren. Dat doet hij met LED-stokken. Heel spectaculair. Hij is de afsluiting van de zaterdagavond. We zijn daarnaast trots op onze magische machines. Delft is een techniekstad en de samen met de 175 jaar oude TU Delft en de gemeente trakteren we het publiek zondagmiddag op 'DrumGod'." Dit is een humoristisch, muzikaal en visueel spektakel, waarbij een muzikant al drummend door een levensgrote robotarm alle kanten op wordt gezwaaid.

-Het motto dit jaar is 'Laat je terrassen'. Hoe gaan jullie dat doen?
Koenen: "Het grootste deel van het programma is op de Markt. Je kan netjes het programma volgen. Maar je kan ook rondlopen en kijken waar iets gebeurt. Je kunt ook op een terras gaan zitten en genieten van wat je ziet. Of je loopt even naar een show toe. Dat is de sfeer die we willen, dat je een middagje op een plein bent waar van alles gebeurt. Er is geen harde scheiding tussen de terrassen van ondernemers op de Markt en het evenement. Dit speelt zich af van gevel tot gevel."

-Wat wordt dit jaar anders?
"Een nieuw element is het 'of-festival'. Tijdens dit festivalonderdeel treden beginnende artiesten artiesten op die zich zelf hebben aangeboden. Dat gebeurt op zaterdagmiddag in de Klis. Na die optredens gaan ze met de pet rond. Het verhoogt, verwachten we, de gezelligheid. En voor ons als organisatie is het een mooie manier om te kijken of er leuke acts bij zitten voor het reguliere festival, volgend jaar. Verder breiden we hiermee dus weer een klein beetje uit."

-Waarom moeten we volgend weekend beslist naar de Mooi Weer Spelen komen?
"Omdat er hele vermakelijke internationale kunst van hoog niveau op straat te zien is. Dat is altijd inspirerend. Kunst is een primaire levensbehoefte en Mooi Weer Spelen speelt zich ook nog eens af in een gezellige ambiance. Beter mis je het niet."

-Worden dit de mooiste Mooi Weer Spelen ooit?
"Ik denk dat het een waanzinnige editie wordt. Als je kunt loslaten dat het ooit met allerlei grote spectaculaire installaties gepaard ging en kan kijken naar het kleine, dan is het net zo groots als toen. We hebben talloze juweeltjes op het programma staan."

Benieuwd? Kijk voor meer informatie op www.mooiweerspelen.nl.