Afbeelding
Foto: Tiemen van der Reijken

Dubbel Delft

Algemeen

In dit deel van Delft staan en stonden, als het gaat om industriële bedrijvigheid, nogal wat toonaangevende bedrijven. Op dezelfde vierkante kilometer zijn de optrekken te vinden van de Koninklijke Gist & Spiritusfabriek, tegenwoordig beter bekend als DSM.

"Daar stonden wij nat en landerig tegen den felle Zuidwestenwind en den regen, die bij stroomen neerviel. Vóór ons een onafzienbare vlakte van weiden; zoover het oog reikte geen enkele woning; alleen terzijde de molen van de heer Van Rossum en daarnaast de theetuin met den koepel van de familie Gussenhoven. Dáár zal de fabriek komen – wees ik wat naar links – en wij haastten ons van dat gure onherbergzame oord, weder stadwaarts te keeren. Waarlijk, de indruk, dien wij van het toekomstig terrein van ons werken en streven huiswaarts brachten, was allesbehalve verkwikkelijk". Aldus J.C. van Marken in een toespraak waarin hij refereerde aan het bezoek wat hij en zijn vrouw rond 1870 brachten aan het terrein waar later 'zijn' Nederlandsche Gist & Spritusfabriek en de Oliefabrieken Calvé werden gevestigd.

De 'Gist' werd gebouwd door zo'n dertig werklieden die, toen het gebouw er stond, direct werden aangenomen als de eerste werknemers van de fabriek. Geschoold personeel was niet te krijgen, vandaar deze wat merkwaardige actie: geen van allen had verstand van gist. Eén van de meest markante gebouwen aan de Wateringseweg was de vierkante silo van Calvé; komend vanuit Den Haag was het een herkenbaar silhouet. Met bovenop de silo een grote staalconstructie met de letters 'CALVÉ'. Wie óp de silo klom, zo laat de linker foto uit 1925 zien, had een fraai zicht op de overkant van de Schie. Prominent op de voorgrond het fraaie kantoorgebouw van het oer-Delftse bedrijf Van der Lee & Zonen. Links in het water is nog de slagschaduw van de Calvé-silo te zien. Aan de overkant waren ook ooit de fabriekshallen en kantoren van N.V. Machinefabriek Reineveld gevestigd. De naam Reineveld komt van een zogenoemde 'buitenplaats' - zeg maar zeer leuk buitenhuis met zeer leuke tuinen - dat aan de oostkant van de Vliet was gelegen, op de grens van Vrijenban en Rijswijk.

De oude foto van Tiemen laat zien dat Delft bij dit industriegebiedje ophield. Op de achtergrond zijn vaag de contouren van de militaire vliegbasis Ypenburg te zien.

Zie voor meer info over deze rubriek www.dubbeldelft.nl.

Afbeelding