Vera de Cock, Marita Waden en Ineke Lampert (v.l.n.r.) vinden het fijn iets voor elkaar te kunnen betekenen.
Vera de Cock, Marita Waden en Ineke Lampert (v.l.n.r.) vinden het fijn iets voor elkaar te kunnen betekenen.

Geen mantelzorg of thuiszorg, maar Wijzelf Delft

Algemeen

DELFT – Stel je zoekt hulp in huis, maar wordt niet omringd door mantelzorgers èn voldoet niet aan de criteria voor thuiszorg. Dan blijft hulp uit. Maar gelukkig is er Wijzelf Delft.

Het 'Wijzelf-concept' is bedacht door een echtpaar dat merkte dat er geen goede betaalde hulp voor hun ouders te vinden was. Natuurlijk heb je de grote zorgaanbieders en natuurlijk zijn er talloze vrijwilligers die anderen helpen. "Maar er is zit niks tussenin", zegt Ineke Lampert, één van de vrijwillige bestuursleden van Wijzelf Delft. Het Wijzelf-concept spreidt zich nu al als een olievlek door Nederland uit. In 2015 deed die vlek Delft aan. Sindsdien is ook in de Prinsenstad een online platform waar vraag en aanbod elkaar letterlijk en figuurlijk vinden. Vragers en aanbieders maken een profiel aan. Hiermee kunnen ze aangeven wat ze zoeken of kunnen, zoals hulp in huis, de tuin, met vervoer of administratie. Als zij met elkaar in zee gaan, wordt ook online een contractje gemaakt. Zodra een klus is gedaan, volgt de betaling. Bevalt het niet? Dan zoek je verder.

Vera de Cock las er vorig jaar voor het eerst over in Delft op Zondag. Het was precies wat de 80-jarige Delftse zocht. "Al die klusjes die in huis op je afkomen; het zijn er voor mij momenteel teveel", begint De Cock. Ze klopte daarom al bij de Gemeente Delft aan. "Maar omdat ik een eigen huis heb, kwam ik nergens voor in aanmerking." Ze hield er een 'akelig' gevoel aan over – en de klusjes in huis stapelden ze zich op. "Gelukkig bleek er een prachtig initiatief als Wijzelf Delft."

Sinds enkele weken krijgt ze hulp van Marita Waden. Zij vindt het fijn zich voor anderen in te zetten en doet daarom ook vrijwilligerswerk en mantelzorg. "Maar het is ook fijn om eens ergens financiële waardering voor te krijgen", geeft Marita Waden aan. Vera de Cock vindt het op haar beurt geen probleem om voor de hulp te betalen. "Als iemand vrijwilligerswerk voor je doet dan krijg je toch een andere verhouding dan wanneer je ervoor betaald", zegt De Cock. "Dan móet je dankbaar zijn, dat geeft soms een moeilijk gevoel." In plaats daarvan, benadrukken De Cock en Waden, houden ze aan hun samenwerking juist een goed gevoel over. Ze hebben het gezellig samen. De Cock krijgt ondertussen de hulp die ze nodig heeft, Waden helpt een stadgenoot die het nodig heeft èn houdt er een bijverdienste aan over. "Ik vind het daarnaast een fijne manier om met mensen in contact te komen. Wat me verder aanspreekt, is de flexibiliteit, de vrijheid en de zekerheid", zegt Waden.

"Wij zijn aanvullend op de mantelzorg", zegt Ineke Lampert. "En dat is goed. Want het hoeft niet allemáál op de zoon of dochter aan te komen." Vragers, aanbieders en Wijzelf Delft zijn tevreden over hoe het initiatief nu loopt. Het enige probleem waarmee het kampt, is de onbekendheid. Vooralsnog telt de organisatie zo'n 45 leden. "Ouderen blijven steeds langer thuis wonen en er zijn veel zorgaanbieders gekomen die hier op inspringen", weet Lampert. "Verschil met Wijzelf Delft is dat wij niet commercieel zijn. Alle bestuurders werken vrijwillig voor Wijzelf Delft. We proberen met ons platform een soort dorp te zijn waar het voor betrokkenen vertrouwd en veilig voelt." Meer weten? Bel 06-20886440 of mail naar delft@wijzelf.nl.