'Schaam je niet. Vraag hulp en luister naar mensen die het goed met je voor hebben', zegt Asha.
'Schaam je niet. Vraag hulp en luister naar mensen die het goed met je voor hebben', zegt Asha.

'Je voelt jezelf enorm dom en schuldig'

Algemeen

DELFT - Veel Delftenaren hebben schulden. Dat doet iets met mensen. Het is een bron van zorg en verdriet. Hoe zorg je dat je uit de schulden blijft? En hoe pak je het aan als je er toch in beland bent? In een serie van negen artikelen besteedt Delft op Zondag in samenwerking met de stichting ISOFA aandacht aan hulp bij schulden.

Door: Esdor van Elten

In deze aflevering Asha Ramautar: Ze raakte ze zo'n vijftien jaar geleden in de schulden. Zij kon van haar werk als ziekenverzorgende prima rondkomen, maar een onverwachte zwangerschap in een problematische relatie veranderde dat: "Ik kreeg een achterstand en raakte daardoor in een neergaande spiraal. Ik ging knabbelen aan vaste lasten zoals huur en energie en maakte zo het probleem nog groter, want dan krijg je extra boetes en deurwaarderskosten."

Schulden maken eenzaam, ervoer Asha. "Je wilt niemand lastig vallen, dus je gaat jezelf isoleren. Bovendien voelde ik me ontzettend stom en kampte ik met schuldgevoelens naar mijn kind. Je wilt hem alles geven, maar dat kun je niet." Niet dat Asha niets probeerde: "Ik was best actief, probeerde overal betalingsregelingen te treffen. Ik ging ook werken, maar dat hielp allemaal niet."

Bodem
Uiteindelijk bereikte Asha haar bodem toen ze in de supermarkt serieus overwoog maar iets te gaan stelen. "Dat was het moment waarop ik me realiseerde: ik ga hier nu iets aan doen." Een belangrijk moment: "Je moet beseffen: ik heb dit zelf gedaan, en ik moet daar nu de verantwoordelijkheid voor nemen." Via de woningbouwvereniging kwam Asha terecht bij het bijzonder beheer van STOED, En daarmee begon de weg omhoog. Asha: "Ik kreeg overzicht over mijn inkomsten, uitgaven en schulden. En uiteindelijk kwam ik in de schuldhulpregeling. Uiteindelijk bleek ik 'maar' een schuld van 1500 euro te hebben. Voor mijn gevoel was het allemaal veel erger." Niet dat het altijd makkelijk was: "STOED pakte me hard aan. Maar dat had ik ook nodig." Uiteindelijk waren de schulden van Asha binnen een jaar opgelost. Toch moest zij drie jaar in de schuldhulpregeling blijven. Vervelend? "Nee, want daardoor kon ik een spaarpotje opbouwen." Toen ze de volledige zeggenschap over haar financiën terugkreeg, was dat niet eng: "Ik had inmiddels geleerd om met geld en financiën om te gaan." Sindsdien heeft Asha nooit meer financiële problemen gehad. "Ik heb geleerd om nee te zeggen. Ik ken mijn beperkingen." De belangrijkste les die zij heeft geleerd? "Schaam je niet. Vraag hulp. Luister naar mensen die het goed met je voor hebben en accepteer hun raad." Vanwege privacyredenen is de naam van Asha gefingeerd.

Dit artikel is onderdeel van een negendelige reeks die tot stand is gekomen door inzet van ISOFA en financiële bijdragen van het Oranje Fonds en het Kansfonds. Meer info: www.isofa.nl.