De N470, in Delft vooral bekend onder de naam Kruithuisweg, wordt zo opgeknapt dat het beheer en onderhoud van de weg CO2-neutraal wordt.
De N470, in Delft vooral bekend onder de naam Kruithuisweg, wordt zo opgeknapt dat het beheer en onderhoud van de weg CO2-neutraal wordt.

De waarde van een weg

Algemeen

DELFT - Op en rond de N470 staat van alles te gebeuren. De weg is een belangrijke schakel tussen de A4, de A13 en de A12, maar er komt meer. U leest hier maandelijks over in de krant Delft op Zondag. Deze week de derde column, verzorgd door Mirza Milosevic, intern opdrachtgever van de provincie Zuid-Holland voor 'de N470 geeft energie.

Door: Mirza Milosevic

Wie zegt dat de overheid niet innoveert, kijkt niet goed. We doen dat wel, meer dan we hier bij de provincie Zuid-Holland zelf denken. In het project waar ik aan werk, 'De N470 geeft energie', streven we niet naar minimale kosten, maar naar maximale waarde. Onze standaarddoelen, veilige wegen met een goede doorstroming, zijn in dit project uitgebreid met een flinke doelstelling op het gebied van energie. De N470 - en de N211 trouwens ook - wordt zo opgeknapt dat het beheer en onderhoud van de weg CO2-neutraal wordt. En dat al voor 2020, dus ruim vóór de grens die in het klimaatakkoord van Parijs beschreven staat. Hoe gaaf is dat?
De grap is dat veel innovatie ongemerkt gaat, vanuit efficiëntie: LED-lampen gebruiken minder stroom en de berm iets minder vaak maaien kost minder diesel bijvoorbeeld. Maar als je vervolgens écht een stap wil maken om energie te besparen en meer energie duurzaam op te wekken, dan moet je verder kijken. Het hele proces, van de eerste schets tot en met de uitvoering, hebben we anders ingericht. Langs de weg willen we namelijk technologie testen die nu nog niet algemeen beschikbaar is. Zo helpen we nieuwe, duurzame oplossingen een stap vooruit.
Met deze pilot laten we zien dat CO2-reductie haalbaar is. Iedereen, de gemeenten langs de N470, bedrijven en de TU Delft, werkt met ons en met ingenieursbureau Tauw samen om de ambitie van een CO2-neutrale weg te realiseren. Het mooiste is dat we nu bij de provincie zelfs tien andere projecten de ambitie mee gaan geven om hun CO2-uitstoot met 25 procent te verminderen, omdat we zien dat het kan.

Fiets mee
Deze column is onderdeel van een serie rond 'De N470 geeft energie' van de Provincie Zuid-Holland. Wilt u zelf zien wat er allemaal langs de weg gebeurt? Fiets dan met ons mee op 13 mei van 12.45 uur tot 17.00 uur. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus geef u nu op bij Deirdre Schoemaker via deirdre@wenvh.nl. Voor meer informatie over de N470 kunt u een kijkje nemen op de websitewww.n470geeftenergie.nl.