Afbeelding
Foto: Koos Bommelé

Máxima stelt toeschouwers niet teleur

Algemeen

DELFT - Koningin Máxima heeft afgelopen vrijdag een tentoonstelling geopend in Museum Prinsenhof Delft. Dat feestje wilde veel Delftenaren en regiogenoten niet missen.

Op het Agathaplein staan vrijdagmorgen dranghekken. Daarachter ruim honderd geïnteresseerden die een glimp van het koninklijk bezoek willen opvangen. "Hartstikke leuk dat ze naar Delft komt", zegt Loda Wagner (67), terwijl ze met Doke Hordijk (41) wacht op wat komen gaat. "We wonen hier vlakbij. Dan zal het ons toch niet gebeuren dat we haar níet zien. Ik heb Beatrix en Juliana ook al nooit in het echt gezien." Even verderop staan Loes Steenweg uit Nootdorp en Wilma van der Spijk (49) uit Rijswijk. "We zijn wel fan van Maxima. Ze is een leuke vrouw", zegt de 56-jarige Nootdorpse. Ze hadden deze gebeurtenis al even in de agenda staan.

Dat geldt niet voor Quintus Verburg, die met zijn collega's één van de meest ongunstige plekken staat, ver van de ingang van Museum Prinsenhof. "We werken hier naast. Dus dachten we net: we gaan even snel kijken. Het gebeurt niet vaak dat de koningin voor je op de stoep staat." Hij wijst naar de Phoenixstraat, waar een graafmachine ondertussen onvermoeid verder graaft op het bouwterrein dat de Spoorzone nu nog is. "Ze krijgt hier wel een mooi stukje Delft te zien." Wat hij ervan verwacht? "Een vrouw met hoed die langsloopt", antwoordt hij.

Dan komen meerdere niet bepaald kinderachtige wagens het plein opgereden. Quintus had gelijk over de hoed, maar Máxima loopt niet voorbij. Zwaaiend rijdt ze langs de 28-jarige Delftenaar en z'n collega's. Aan de kant van de ingang van Museum Prinsenhof stapt ze uit. Camera's en telefoons komen in actie en gaan de lucht in. Máxima loopt richting de mensen achter de hekken. Ze loopt naar Katrin Sauthoff en Marleen Fouchier, die een stuk papier omhoog houden waarop staat dat ze met Máxima op de foto willen. De koningin geeft gehoor aan dat verzoek. Ingrid Schaareman (55) en Ruud de Jonckheere (62) staan er vlakbij. "Ik had niet verwacht dat je nog zó dichtbij kon komen", zegt De Jonckheere als Maxima binnen is. "Heel leuk dat ze zo enthousiast was." Ingrid Schaareman vond haar heel leuk en spontaan. "We hebben er geen spijt van dat we vandaag hier naartoe zijn gekomen."

Als Máxima zo'n vijf minuten binnen is, is bijna iedereen weer verdwenen. Fotografen bekijken op kleine schermpjes hun foto's. Een plukje van tien mensen blijft achter het hek staan. De echte fans. Ze mogen nog vijf kwartier wachten. Dan komt Maxima nog een keer voorbij...
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding