Ruud Stift was één van de eerste amateurvoetballers die een rode kaart kreeg.
Ruud Stift was één van de eerste amateurvoetballers die een rode kaart kreeg. "Ik hield iemand in het eerste weekend van die straf vast en dacht: "O ja, dat was ook zo..." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Ruud Stift?

sport

DELFT - Ruud Stift (52) was tien jaar lang één van de sloten op de deur bij DHL.

Ruud werd op zijn twaalfde lid bij DHL. "Ik kwam uit een groot gezin dat het niet breed had, dus ik mocht pas later op voetbal. Op straat voetbalde ik met de Haanappels en Van Liertjes. Na een selectietraining in de Delftse Hout werd ik DHL C1-waardig bevonden."

- Wanneer kwam je bij het eerste?
"Op mijn zeventiende, in een elftal met onder andere Cees Adegeest, Rob Hoefnagel, Lo van Dijk, René Zwaard en Hans Buitendijk. Ik kwam tegen LenS in het veld voor Hans Buitendijk, die aanvoerder was. Ik kreeg die band om mijn arm, als extraatje. Scoorde ook nog bijna, maar de paal zat een perfect debuut in de weg."

- Hoe ging het verder?
"Ik was zo'n tien jaar lang rechtsback, al viel me wel iets vreemds op. Voetballers praten onder elkaar namelijk bijna alleen maar over voetbal. Zo kwam ik er pas na jaren achter wat Peter Pothof, met wie ik jaren samenspeelde, voor werk deed. Ik wilde dat in de 'derde helft' doorbreken."

- Hoe heb je dat gedaan?
"Ik nam de jongens mee naar het Waagtheater, waar Hans Teeuwen optrad. Die gasten waren overdonderd, wisten niet wat ze meemaakten. We beloofden dit soort dingen vaker te doen, maar op de een of andere manier kwam dat er niet meer van. Ze herinnerden me er nog tijden aan dat het een prachtige avond was, dat wel. Ook op trainingskampen zag je een andere kant van elkaar."

- En op sportief vlak?
"We hebben mooie tijden gekend en werden onder Dutina kampioen. Maar de degradatie een paar jaar later met het tweede was gek genoeg net zo gezellig. You win some, you lose some. De rol van mentor in dat elftal vol jonge gasten paste wel bij mij."

- Wat was het leukst?
"De derby's tegen Concordia, met onze oud-ploeggenoot Leen Steijger, waren geweldig. Ook herinner ik me dat René Haanappel eens zo gefrustreerd was dat hij na een kwartier warmlopen niet mocht invallen, dat hij tijdens de wedstrijd het veld overstak richting de kleedkamer. Sportief gezien was de bekeroverwinning op 'hogere macht' Scheveningen erg leuk om mee te maken."

- Wat doe je nu nog?
"Ik voetbal bij de veteranen. Met sommigen van dit elftal doe ik zelfs dingen buiten het voetbal om. Het moet toch niet gekker worden? DHL heeft mede mijn leven bepaald, ik heb er vrienden voor het leven aan overgehouden. Ik was ook supertrots, tekstueel begaafd als ik ben, dat ik zes interviews mocht aanleveren voor het jubileumboek ter ere van het 100-jarig bestaan."