Bewindvoerder Bjoke Bergsma kan niet toveren. ´Als de cliënt geen geld binnenkrijgt dan ben ik machteloos.'
Bewindvoerder Bjoke Bergsma kan niet toveren. ´Als de cliënt geen geld binnenkrijgt dan ben ik machteloos.'

'Bewindvoering is ingrijpend, maar brengt wel heel veel rust'

Algemeen

DELFT - Veel Delftenaren hebben schulden. Dat doet iets met mensen. Het is een bron van zorg en verdriet. Hoe zorg je dat je uit de schulden blijft? En hoe pak je het aan als je er toch in beland bent? In een serie van negen artikelen besteedt Delft op Zondag in samenwerking met de stichting ISOFA aandacht aan hulp bij schulden.

Door: Esdor van Elten

In deze aflevering: Bjoke Bergsma, bewindvoerder: "Je moet een 'klik' hebben met je cliënten."

Bjoke Bergsma is eigenaar van 'Grip op de zaken': "Wij geven notarieel en juridisch advies, maar doen ook (beschermings)bewind. Dat betekent dat wij iemands financiële zaken tijdelijk of permanent overnemen, bijvoorbeeld vanwege lichamelijke of geestelijke beperkingen, maar ook als mensen financiële of sociale problemen hebben of in de schulden zitten. Onze cliënten melden zich zelf aan of worden naar ons verwezen."

Raakvlak
Na het intakegesprek is inventariseren van de financiële situatie een eerste vereiste, en daar heeft Bjoke een raakvlak met ISOFA. "ISOFA stuurt geregeld mensen naar ons door. Dat is voor ons heel prettig. Om te beginnen weten we dan meteen iets meer van de achtergrond van de eventuele nieuwe cliënt. ISOFA heeft een hele goede signalerende functie. Bijkomend voordeel is dat de administratie van de cliënt dan al helemaal of grotendeels op orde is. Daardoor kunnen we sneller aan de slag."

Ingrijpend
Bewindvoering is ingrijpend, weet Bjoke Bergsma. De rechtbank moet er een uitspraak over doen. De bewindvoerder neemt alle financiële verantwoordelijkheden over. "Post wordt naar ons doorgestuurd. Alle inkomsten komen binnen op een speciale rekening waar wij de controle over hebben en de cliënt krijgt alleen het leefgeld dat nodig is."

Omdat de impact zo groot is, vraagt bewindvoering om een goede band met de cliënt: "Er moet een klik zijn, en vertrouwen, anders gaat het niet werken." Daarnaast legt de wet een hele batterij aan bepalingen op: "Elk jaar moeten wij ons verantwoorden." Vooral in het begin merken Bjoke én de cliënt hoe ingrijpend bewindvoering is. "Mensen worden vaak gedwongen door de omstandigheden: dreigbrieven, deurwaarders aan deur. Ze ondergaan heel veel spanning en stress. Uiteindelijk kunnen ze dan haast niet anders meer dan onder bewind gaan. Is die hobbel eenmaal genomen, dan hebben veel cliënten veel moeite om het los te laten." Maar is dat eenmaal gelukt, dan blijken de cliënten meestal heel dankbaar. "Bewind brengt rust", aldus Bjoke. "De wetenschap dat de vaste lasten geregeld zijn en er goede afspraken zijn geeft mensen weer een beetje vertrouwen." Toch moeten cliënt én bewindvoerder altijd alert blijven: "Ik kan niet toveren. Als de cliënt geen geld binnenkrijgt ben ik machteloos."

Meer informatie
Dit artikel is onderdeel van een negendelige reeks die tot stand is gekomen door inzet van ISOFA en financiële bijdragen van het Oranje Fonds en het Kansfonds. Kijk voor nadere informatie op de website www.isofa.nl.