Winnares Salma ontvangt de beker uit handen van wethouder Ferrie Förster. (foto: Marco Zwinkels)
Winnares Salma ontvangt de beker uit handen van wethouder Ferrie Förster. (foto: Marco Zwinkels)

Salma Smaili naar kwartfinale Nationale Voorleeswedstrijd

Algemeen

In DOK Voorhof was afgelopen zaterdag de Delftse voorronde van de jaarlijkse Nationale Voorleeswedstrijd. Die werd gewonnen door de 10-jarige Salma Smaili van de Cornelis Musiusschool.

De voorleeskampioenen van zeven basisscholen streden tegen elkaar voor een plek in de kwartfinale. Het publiek en de jury bestaande uit wethouder Ferrie Förster, kinderboekenschrijfster Maaike Fluitsma en Erik Boekesteijn, Bibliothecaris van het Jaar 2016, werden getrakteerd op een waar voorleesfestijn met een gevarieerd verhalenaanbod. Met haar voordracht uit Marietje Appelgat en haar vieze vrienden van Lydia Rood wist Salma de jury het meest te overtuigen.

 "Salma nam de hele zaal mee in het verhaal", zegt Erik Boekesteijn. "Zo sterk dat het publiek echt een beetje 'vies' werd van de ongewassen Marietje en haar moeder. De kinderen waren allemaal erg goed en het was een plezier om naar de verschillende voorleesstijlen te luisteren, maar Salma was bij de jury unaniem de winnaar."

Het volgende optreden van Salma is tijdens de kwartfinale op woensdag 15 maart in Theater Ludens in Voorburg.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen voor kinderen uit groep 7 en 8. Scholen doen mee aan de wedstrijd, zodat kinderen op een speelse manier leren dat (voor)lezen leuk en waardevol is.