Frans Alebregste, Lieke van Rossum en Lisette van Geest (v.l.n.r.) kijken tevreden terug op een roerige tijd, die gelukkig voor personeel van Zwembad Kerkpolder goed afliep.
Frans Alebregste, Lieke van Rossum en Lisette van Geest (v.l.n.r.) kijken tevreden terug op een roerige tijd, die gelukkig voor personeel van Zwembad Kerkpolder goed afliep.

Zwempersoneel blij en opgelucht met salarisgarantie van tien jaar

Algemeen

DELFT - De kruitdampen in Zwembad Kerkpolder zijn opgetrokken. Gemeente Delft en de vakbonden kwamen onlangs tot een akkoord. Zwembadpersoneel is opgelucht.

Door: Jesper Neeleman

Met het akkoord, kwam aan een lange en onzekere tijd een einde. Een korte samenvatting van de afgelopen anderhalf jaar: Zwembad Kerkpolder is eigendom van de Gemeente Delft. Die wilde het zwembad, vanwege bezuinigingen, verzelfstandigen. Sportfondsen Nederland nam het Delftse zwembad graag over. Voor het merendeel van het personeel, die in de leeftijdscategorie tot en met 40 jaar, betekende dit echter dat ze er financieel fors op achteruit zouden gaan. Ook voor hun pensioen was de overgang slecht nieuws. Dus kwamen ze met de vakbonden, de SP en zwembadbezoekers in actie. Met succes. Het personeel, ongeacht hun leeftijd, behoudt voor de komende tien jaar hun huidige salaris.

'Behoorlijke strijd'
"Het is een behoorlijk strijd geweest en we hebben roerige tijden achter de rug", blikt teamleider Frans Alebregtse terug. "Maar met een klein clubje hebben we veel teweeg gebracht." Het personeel, inmiddels nog twaalf vaste krachten, leefde lange tijd in onzekerheid. "Voor hen was deze situatie reuze spannend", vervolgt Alebregtse. "Het ging aan de mensen vreten. Het was echt een opluchting toen we hoorden dat de gemeente en de vakbonden het eens waren geworden."

Frans Alebregste kijkt met gemengde gevoelens op de afgelopen tijd terug. "Want aan de ene kant heeft onze werkgevers geprobeerd om ons met ongunstige arbeidsvoorwaarden over te dragen aan een andere partij. Het positieve is dat ze tot inkeer zij gekomen." Lisette van Geest, medewerker van Zwembad Kerkpolder, kijkt met een opgelucht gevoel terug. "Veel medewerkers hebben een gezin, een hypotheek. Dan leidt het tot veel onzekerheid als je nog maar 5 jaar salarisgarantie hebt, zoals eerst het geval was."

De Delftse SP-fractie sprong, nadat ze dit hoorden, meteen in de bres voor het zwembadpersoneel. De partij zorgde er onder meer voor dat het onderwerp ook op het stadhuis tijdens commissie- en raadsvergaderingen werd besproken. "Terugkijkend kunnen we stellen dat het zin heeft om actie te voeren", zegt SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum. "Had niemand iets gezegd of gedaan, dan was het personeel met een kluitje het riet in gestuurd. Al die inspanningen van iedereen hebben het personeel enorm geholpen. Het was de moeite waard om voor te strijden."

Overgang
De overgang naar Sportfondsen vindt plaats op 1 april aanstaande. Personeel kijkt nu niet meer tegen dit moment op, vertelt de teamleider. "Onze arbeidsvoorwaarden zijn nu netjes en goed geregeld. Dat zorgt voor een boost. We zijn er klaar voor om bij een nieuwe werkgever aan de slag te gaan." Publiek gaat weinig van de overgang merken, verwacht hij. "De naam zal waarschijnlijk veranderen in iets als Sportfondsenbad Kerkpolder en personeel zal andere shirtjes gaan dragen, want daar staat nu nog Gemeente Delft op. Verder verandert er weinig."