De Porceleyne Poort wordt, of je het mooi vindt of niet, een  markant gebouw. Pal achter dit bijzondere bouwwerk ligt het nieuwe station.
De Porceleyne Poort wordt, of je het mooi vindt of niet, een markant gebouw. Pal achter dit bijzondere bouwwerk ligt het nieuwe station.

'KLM-huisjes' in stationsgebied als verbinding tussen verleden en toekomst

Algemeen

DELFT – Het gonst al jaren van de geruchten over de komst van Delfts blauwe KLM-huisjes die naast het station worden gebouwd. Ze gaan er komen. Vanaf 2020 is Delft een bijzondere plek rijker.

Door: Jesper Neeleman

Want of je het Delfts blauwe ontwerp nu mooi vindt of niet: bijzonder is het zeker. Het idee van de KLM-huisjes is jaren geleden ontstaan bij drie Delftenaren. Hun idee is vertaald naar De Porceleyne Poort, een project waarin twee echte Delftse pijlers, het rijke verleden en de innovatie van nu en de toekomst, in een gebouw samen komen. Betrokkenen kunnen voor het eerst vertellen wat hier precies gaat gebeuren.
Eén van hen is vastgoedontwikkelaar Andries Tolman, van Ter Steege Bouw en Vastgoed. Deze partij gaat De Porceleyne Poort bouwen en ontwikkelen. "Het wordt een echt Delfts project", vertelt Tolman. Niet alleen vanwege het Delfts blauw. Elke centimeter in het pand heeft iets met Delft van doen. Zo zijn de gevels van Het Straatje van Vermeer erin verwerkt, maar ook de gevels van panden waar Hugo de Groot en Piet Hein ooit woonden. Bepaalde onderdelen van de panden verwijzen naar Antoni van Leeuwenhoek en Reinier de Graaf. "De belangrijkste Delftse pioniers uit het verleden zijn erin verwerkt", vervolgt Tolman.

Begane grond
Dat is de uitstraling. Binnen in het pand komen zo'n vijftig woningen. Bijzonder is ook wat met de ruimtes op de begane grond gaat gebeuren. Hier komt het innovatieve en technologische aspect van Delft volop terug. En dat is waar Lennart Graaff zich mee bezig houdt. "Dit gebouw kan alleen in Delft staat", begint hij enthousiast. "Het is een fantastisch ontwerp op een fantastische plek, die fantastische kansen biedt. We willen ervoor zorgen dat het pand zoveel mogelijk functie voor zoveel mogelijk mensen krijgt." Naast detailhandel, horeca en werkruimtes, moet beneden zeker ook de technische en innovatieve kant Delft worden benadrukt. Dat gebeurt in ruimtes die voor iedereen toegankelijk zijn, of die als een etalage worden ingericht. Op de artist impression staat in één van die ruimtes een grote 3D-printer. "Maar de ontwikkeling van techniek gaat zo snel dat hier wellicht vindingen komen die nu nog niet bestaan. Het ligt nog helemaal open. We nodigen elk bedrijf met pioniersgeest uit om met ideeën te komen voor de invulling van deze publieke ruimtes."

Tolman: "We willen dat De Porceleyne Poort een plek wordt waar oude pioniers vanuit het verleden samenkomen met de pioniers van de toekomst, die hier willen laten zien wat ze kunnen. En hoe meer partijen zich hier willen presenteren, hoe beter."

Het gebouw gaat een uniek icoon voor Delft worden, geeft Tolman aan. "Het ontwerp is waanzinnig", voegt Graaff eraan toe. "Prachtig hoe de pioniers van Delft en de kracht van Delft in één gebouw terugkomen." De twee zien al voor zich hoe toeristen, na aankomst op station Delft, selfies nemen bij deze bijzondere panden en delen met vrienden en familie. Met de groeten uit Delft.

Andries Tolman verwacht dat de bouw begin volgend jaar al kan beginnen. En in het eerste kwartaal van 2020 zal het volgens hem al worden opgeleverd. Wat het Delft vanaf dan zal brengen? "Dit gaat Delft opnieuw op de kaart zetten. Het zal bovendien voor een stukje verbinding zorgen tussen de rijke Delftse historie en de Delftse innovatie voor de toekomst", antwoordt Tolman. "Ik ben voor een deel heel benieuwd wat het gaat brengen", zegt Lennart Graaff. "Dit is geen project waarbij nu al alles vaststaat. Integendeel. Ideeën voor de invulling van de publieke ruimtes zijn meer dan welkom. Zo kan iedereen nog invloed uitoefenen op het eindresultaat. Kom maar met ideeën."

Voor wie benieuwd is naar alle plannen voor het toekomstig stationsgebied, organiseren OBS en Gemeente Delft op zaterdag 4 februari de eerste editie van 'Nieuw Delft Presenteert'. Dan wordt onder meer het plan voor De Porceleyne Poort gepresenteerd. Zie voor meer info en aanmelden www.nieuwdelft.nl.

Afbeelding