Carmen Kooloos: 'Door de jaren heen ben ik me steeds meer beseffen dat het om het maatschappelijke effect gaat.'
Carmen Kooloos: 'Door de jaren heen ben ik me steeds meer beseffen dat het om het maatschappelijke effect gaat.'

'Het is belangrijk om deze jongeren aan te moedigen'

Algemeen

DELFT - Al acht jaar zet Carmen Kooloos zich met Delft On Stage in voor Vmbo-leerlingen. De laatste vijf jaar als projectleider van het Delftse Beroepenfeest. "Biedt deze jongeren een stip op de horizon. Er komt echt meer aan dan je denkt."

In de jaren dat zij bij Delft On Stage betrokken is, heeft Carmen het project zien veranderen. Groter zien worden. Maar ook haar eigen kijk en motivatie is nu iets anders dan toen.
"Ik rolde er in vanuit mijn achtergrond als opleidingscoördinator", vertelt Carmen. "Ik keek, achteraf bezien, toen meer praktisch en organisatorisch naar Delft On Stage dan nu. Ik vond het een effectieve methode om de leerlingen zelf actie te laten ondernemen en hen zo te helpen bij hun beroepskeuze. Dat is nog steeds zo, maar door de jaren heen ben ik me steeds meer beseffen dat het om het maatschappelijke effect gaat. Dit is iets wat de samenleving hóórt te doen voor haar jongeren."

Vanuit emotie
Carmen denkt even na: "Ik denk dat ik er nu iets meer vanuit emotie naar kijk dan toen. Ik heb door de jaren heen namelijk de vmbo'er nog beter leren kennen. Dit zijn kinderen die enorm gevoelig zijn voor positieve aandacht, waardering en aanmoediging. Ze gedragen zich soms niet zo, maar eigenlijk zijn ze allemaal nog jong, onzeker en hun weg zoekend. Het is belangrijk dat de maatschappij hen laat zien welke mogelijkheden ze hebben. Dat wéten ze niet. Ze hebben het echt nodig. Ze hebben last van het feit dat ze naar het vmbo 'moeten' in plaats van naar de havo of het vwo 'mogen'. En ze moeten als eersten, terwijl ze nog zo jong zijn, al belangrijke keuzes maken voor hun toekomst. Bied hen als samenleving die stip op de horizon. Er komt echt meer aan dan je denkt."

"Dat is waar Delft On Stage om draait", vervolgt Carmen. "Deze jongeren in contact brengen met ondernemers en beroepsbeoefenaren. We hebben ondernemers nodig die deze jongeren niet alleen over hun vak vertellen, maar ook over hun eigen proces. Hoe is het bij hen gegaan? Hoe zijn zij gekomen tot waar ze nu zijn? Dat interesseert de jongeren écht. Dat geeft ze moed. Ze hebben mensen nodig die hen zien en aanmoedigen. Niet alleen mensen die op zoek zijn naar zaterdagkrachten, maar ondernemers en beroepsbeoefenaren die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen en invullen. En de afgelopen tien jaar hebben laten zien dat uit dat contact tussen beroepsbeoefenaar en leerling uiteindelijk hele mooie dingen kunnen voortkomen!"
Meer informatie is te vinden op www.delftonstage.nl.