Afbeelding

Dubbel Delft

Algemeen

Ook weer een illusie armer rond de feestdagen? Weer geen 49 miljoen euro gewonnen? Natuurlijk, vijf ton was ook al leuk geweest, maar ja, soms zit 't mee. Op de kermis is winnen niet de hoofdzaak, althans bij een aantal kramen.

Je kunt daar in bloedverziekend hard ronddraaiende of omhoog stuiterende apparaten stappen. Dan heb je nog wat voor je geld. Toch heeft een kermis, in tegenstelling tot een tv-studio met hebberige landgenoten, wel sfeer. Opgelegd pandoer, maar toch. We laten ons al eeuwen lang graag vermaken door narren, potsenmakers, vuurspuwers, heksen, waarzegsters, spoken, dikke vrouwen, invaliden en dus ook door de moderne variant, de kermis. Altijd met een boel kabaal, belgerinkel, veel licht, harde muziek, veel jongeren, oliebollen, suikerspinnen en soms een partijtje knokken. De kermis was ook in een ver verleden de plek waar de mens zich kon afreageren door zich bijvoorbeeld middels een gevecht te meten met andere soortgenoten. Of het lef hebben om op een motor hard door een grote stalen bal te rijden. Of zich te vergapen aan de vrouw met de twee hoofden; hoewel het bedrog van dit soort attracties er meestal nogal dik bovenop lag.

Tegenwoordig is er weinig lichamelijke arbeid meer op de kermis, op een enkele 'kop van jut' na. Kermis is gokken op kasten waar je veel euro's in moet stoppen om dat horloge wat je toch eigenlijk niet wil hebben te bemachtigen. Terwijl je flink wordt aangespoord om je beurs nogmaals te trekken met kreten als 'winnen, winnen, winnen, steeds maar winnen!'. Euro'tje d'r in, euro'tje kwijt, van die dingen. Of het spookhuis - als het er al nog is - waar vooral de voorgevel spokig aandoet, maar waar het gebeuren achter de klapdeurtjes weinig met een spookhuis te maken heeft. Illusie mag wat kosten.

Het leven van kermislieden doet denken aan dat van zigeuners: om de zoveel dagen je boeltje weer oppakken en op naar de volgende stek. Tegenwoordig is dat in caravans met airco, gas water en licht, keuken, douche, toilet, internet en televisie. In de jaren zestig van de vorige eeuw, toen Tiemen de linkerfoto maakte, had het wonen toch meer met kamperen te maken. Kamperen met een hoog Pipo-gehalte. Hoewel het ook wel wat had, al die fraaie woonwagens langs de Oostsingel.

Afbeelding