Creatief en onderzoekend leren. (Foto: PR)
Creatief en onderzoekend leren. (Foto: PR)

"Samenwerken, verbinden en stimuleren"

Algemeen

2017 wordt een mooi jaar, verwacht Judith Rook, algemeen directeur primair onderwijs van de Stichting Christelijk Onderwijs Delft en omstreken (SCO Delft e.o.). "Op een aantal van onze scholen gaan we bijzondere dingen doen."

SCO Delft e.o. bestaat uit acht basisscholen op tien locaties, naast een school voor voortgezet onderwijs met drie locaties (CLD). Het onderwijs is voortdurend in ontwikkeling en dat is bij SCO Delft e.o. goed te merken. "Er zijn ontwikkelingen waar ik heel blij van word", aldus Rook. "Zo wordt de Max Havelaarschool aan de Voorstraat dit jaar omgevormd tot integraal kindcentrum voor kinderen van 0 tot 13 jaar, waar we kinderopvang, basisschool en buitenschoolse opvang in één concept integreren. Samen met de Stichting Rijswijkse Kinderopvang werken we vanuit één visie en met één programma, dat de nadruk legt op creativiteit en onderzoekend leren, met o.a. veel aandacht voor wetenschap en techniek. Binnenkort wordt het gebouw aangepast aan de nieuwe eisen en na de zomervakantie hopen we het integraal kindcentrum officieel te mogen openen."

Speciaal schoolplein
De Rembrandtschool in de Rooseveltlaan krijgt dit jaar als één van de eerste scholen in de regio een bijzonder schoolplein: Schoolplein 14, een initiatief van de Johan Cruijff Foundation. "Deze stichting heeft als doel om kinderen meer te laten bewegen, en dat past helemaal in onze visie. Als kinderen meer bewegen leren ze ook beter. Met Schoolplein 14 kun je met kleurpatronen in de vloer spelpatronen aanleggen en zo bijvoorbeeld een atletiekbaan of sportveld creëren. Een veelzijdige techniek, waardoor het nooit gaat vervelen. Er zijn allerlei spellen en activiteiten mogelijk, ook in combinatie met andere vakken zoals taal en rekenen. Een heel creatief project dus waar we veel van verwachten. We hopen dat het plein in het voorjaar klaar is."

Communityschool
Basisschool De Horizon tenslotte, met de locaties Brahmslaan en Poptahof, wordt dit jaar een communityschool. "We willen kinderen meer mogelijkheden bieden zichzelf te ontwikkelen. Door een gezonde leefstijl te promoten, door sport en spel en door extra lessen. Daarom gaat de school intensiever samenwerken met de peuterspeelzaal, met welzijnsorganisaties zoals Delft voor Elkaar en de Jeugdgezondheidszorg. Een programma, één uitgangspunt, maar de inzet en expertise van velen. "Community begint bij verbinden", aldus Rook. "We willen dus niet alleen organisaties, maar juist ook de kinderen en hun ouders, en in het bijzonder de vaders, erbij betrekken. Daarmee wordt De Horizon echt een centraal punt in de wijk."